Автор
Woman.bg

Какво да правим, когато родителите ни се месят във връзката ни?

Може да го правят с най-добри намерения, но понякога намесата на родителите може да създаде напрежение между теб и любимия ти човек.

Дори когато просто искат да ти дадат съвет, родителите не бива да се намесват твърде много в отношенията с партньора ти.

Нека видим защо е така, както и съвети как да се справиш в подобна ситуация.

Защо родителксата намеса може да съсипе връзката ни?

Имаме чудесен пример с „Ромео и Жулиета“. Когато семействата имат определени изисквания и децата не ги покриват, страда една любов и завършека на историята е фатален.

А сега какво?

Когато родителите ви започват да се намесват прекалено много, ефектът не е само върху теб и партньора ти. Няма значение дали си близка с вашите или нямаш нужда от одобрението им това ти действа подсъзнателно.

За да спреш тормоза ти предлагаме пет стъпки:

Уважавай мнението им и изслушвай съветите, които ти дават

Може да не изпълниш съветите им, но е важно да покажеш на родителите си, че ги слушаш и разбираш какво ти казват. Когато се почувстват неуважени, те засилват атаката си. Поради тази причина трябва да ги увериш, че ги разбираш и че ще се възползваш от съветите им, дори и да нямаш такива намерения.

Постави ясни граници

След като изслушаш гледната точка на родителите си е време да поставиш граници. Нямаш какво да губиш, изправяйки се и защитавайки мнението си, ще постъпиш като възрастен човек.

Покажи им, че ако искат да сте в добри отношения, трябва да се съобразят с избора ти.

Подобри комуникацията

Поянкога лошата комуникация е това, което застава между теб и родителите ти. Ако усетят, че не желаеш да говориш с тях, ще имат още по-лошо мнение за връзката ти. Дръж ги в течение с важните решения, които взимаш и обясни причините, по които го правиш, за да не мислят, че действаш прибързано и необмислено.

Кажи им, че са добри родители и не бива да се съмняват в това

Когато не са сигурни, че ще вземеш най-доброто решение за себе си, родителите ти ще продължат с нежеланите съвети. Тогава е моментът, в който трябва да ги успокоиш, да им обясниш, че взимаш най-удачните решения за себе си, защото те са те възпитали така. И освен това с непрестанните си съвети не действат лошо само на връзката с любимия ти човек, но и със самите тях.

Избягвай ултиматумите

Освен ако вашите нямат твърде високи изисквания към теб, по-добре не използвай ултиматуми.

Кажи им, че намесата им те смущава и отблъсква и по този начин те изхвърлят от живота си, а заедно с това изхвърлят и бъдещие си внуци.Използвай всякакъв друг начин да убедиш родителите си, преди да прибегнеш към ултиматум, защото той няма да доведе до нищо добро.