Автор
Woman.bg

Най-влиятелната жена в арабския свят: Моза ал Тани

Главно действащо лице в днешната ни статия е Моза ал Тани, която е не просто една от трите съпруги на бившия шейх на Катар Хамад бин Калифа ал Тани, но и една от най-влиятелните и изявени политически фигури в Персийския залив, известна сред сънародниците си като "сивия кардинал", заради голямото влияние, което има върху шейха.

Моза за разлика от множество съпруги на владетели в арабския свят е не покорна красавица и безгласна буква, а образована и интелигента дама със силен характер, която според мнозина не просто съветва съпруга си, но и изцяло насочва вътрешната и международната политика на държавата. Управлението на шейх Хамад ал Тани превръща Катар в процъфтяваща държава и икономическа сила, което разбира се се случва не без помощта на Моза.

Моза получава образованието си главно извън Катар, като съвсем естествено животът извън арабския свят ѝ помага да изгради доста съвременен и модерен мироглед – факт, нагледно проличаващ дори и във външния ѝ вид.

Тя никога не носи, дори и на официални изяви, характерните за ислямския свят бурки и забрадки, а залага на рокли и панталони, дело на най-известните модни къщи в света, допълвайки ги с деликатен тюрбан.



Доказателствата за силното влияние на Моза върху шейха са много, но несъмнено най-красноречивите са две. Въпреки че е втора съпруга, тя е тази, която винаги придружава Хамад ал Тани по време на важните му международни визити, и най-важното макар шейхът да има 27 деца, именно един от синовете му от Моза, който има близо десет по-големи братя, го наследява на престола, когато той сам решава да се оттегли преди години.

Моза освен политически значима фигура е и изявен филантроп и деятел на науката. Това е и една от причините тя и до днес да е канена на визити от едни от най-значимите управници в света, въпреки че вече не е първа дама на Катар.

Моза е специален пратеник на ЮНЕСКО и е Дама на Ордена на Британската империя, освен това тя създава Арабски демократичен фонд, насърчаващ развитието на свободни медии и гражданско общество. Изящната дама усилено работи и за развитието на образованието и науката в Катар, пример за което са създадените от нея Парк на науката и технологиите в Катар, който е привлякъл 225 милиона долара инвестиции, включително от водещите световни компании като Microsoft, Shell и General Electric., и кампусът "Град на образованието", където водещи професори от американски университети четат лекции на студентите, разкриват от glasove.com.

Казват, че Хамад ал Тани се жени за трети път не от любов или страст, а за да усмири Моза и да ѝ докаже, че властта ѝ над него не е безгранична. Но уви не успява да постигне целите си, защото дори и след третия брак на шейха за всички, а дори и за самия него, е видно, че втората му съпруга има огромно влияние и то не само върху него, но и върху случващото се в Персийския залив. Неслучайно "Форбс" я поставя в списъка си за стоте най-влиятелни жени в света.