Светът е обърнал поглед към Афганистан. А ние си мислим, че познаваме тяхната култура. Извън статиите в Уикипедия обаче, Афганистан има много лица. И този материал е за едно от тях.

Афганистан винаги е била считана за една от най-силно религиозните страни в света – място, където мъже и жени следват ислямската догма с непоклатимо старание.

Но зад маската на всеотдайност и преданост към Бога се крият тъмни тайни, които правителството от години се опитва да прикрие.

Bacha bazi, което в превод означава „танцуващо момче“, на пръв поглед е безобидна форма на забавление – млади момчета танцуват пред по-възрастни мъже. В действителност обаче, тази практика носи черти на сексуален разврат – момчета, някои от тях деца на по 10 години, се подчиняват на група мъже, задоволявайки перверзните им нагони.

View post on Instagram
 

Момче на име Шукур е бил едва на 12 години, когато е откраднат от семейството си и превърнат в „bacha bereesh“. Отнели му пет години докато успее да избяга и започне да печели пари с танцовите умения, придобити по време на пленничеството му. Неговият късмет не сполетява повечето момчета...

Бедността в Афганистан е движеща сила за процъфтяването на бизнеса bacha bazi през последните 15 години. Много мъже намират начин да припечелват на гърба на невинни деца, отвличайки ги, обещавайки им пари и образование и в крайна сметка превръщайки ги в танцуващи секс кукли, задоволяващи фетишите на множество зрели педофили.

Момчетата имат проста задача – да завладеят стаята, пълна с жадни за плът и перверзия мъже, изпълнявайки традиционни танци. След като забавата свърши и танците секнат, се разиграва и същинският ужас на вечерта. Момчето започва да се прехвърля от мъж на мъж, всеки от които извършва сексуално посегателство върху него.

„Непълнолетните танцьори не печелят нищо по време на забавата“, обяснява фотографът Барат Али Батур, който прекарал месеци в опити да спечели доверието на някои от момчетата, за да успее да документира техния живот.

„Но те живеят в особени отношения с господарите си – дава им се подслон и храна, купуват им се дрехи и козметика. Правят секс с господарите си, а след това и с различни чужди мъже, които си плащат за удоволствието. Тук има една приказка – жените са за правене на деца, а момчетата за удоволствие“, казва още Банур.

Във високите кръгове на обществото в Афганистан се счита за престижно да бъдеш господар на момчета. Колкото повече танцуващи роби притежава един мъж, толкова повече сила придобива социалният му статус.

View post on Instagram
 

Днес практиката по "събиране" на момчета танцьори е проста и ефективна – мъже обикалят улиците и с помощта на обещания и подаръци приканват и отвличат деца.

Все пак има надежда, че тази ужасяваща традиция ще бъде прекъсната. Правителството е все по-силно притискано от различни световни организации да вземе мерки срещу bacha bazi. Полицията регистрира все повече арести на мъже, посещаващи подобни мероприятия. Но грижата за децата, живеещи в условия на крайна бедност, е в ничии ръце.