Сусамовият тахан е много вкусен и признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт.

Ако го приемате сутрин на гладно, в количество около 2-3 супени лъжици, той ще ви послужи чудесно за профилактика на язва или гастрит.

Той е толкова богат на калций, че се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система.

Сусам вместо сирене по време на пости

Той е подходящ както за приемане от деца – за укрепване на организма, така и от жени в напреднала възраст – срещу остеопороза.

Този продукт подпомага и дейността на бъбреците, повлиява на качеството на костната тъкан, стимулира растежа на косата и влияе благоприятно при анемия.

Сусамовият тахан е препоръчителен и при жени с преждевременна и силна менструация, при хора с прекомерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми.

Винаги можете да го комбинирате с мед, като по този начин ще балансирате двата вкуса и ще имате едно наистина здравословно хапване, което ще засили имунната ви система!

А ето и рецепта за домашно приготвен сусамов тахан:

Необходими продукти:

Около една чаша кафяви сусамови семена
1/4 чаша екстра върджин зехтин
Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 170 градуса. Разстелете сусама върху хартия за печене и сложете във фурната за около 6 минути. Разбъркайте и върнете във фурната за още 6-8 минути, докато сусамът е златисто кафяв.

Добавете сусама в купата на кухненски робот, като по време на смилането поръсвайте със зехтин до получаване на гладка паста. Подправете на вкус. Сложете в буркан и може да съхранявате тахана в хладилника в продължение на един месец.

По материал на www.zdravnitza.com