Представяме ви пет прости упражнения, които ще ви научат да взимате правилни решения, никога да не грешите и да получите всичко, за което отдавна сте мечтали.

Какво трябва да знаем за интуицията?

Нашият мозък ежедневно генерира до 60 хиляди мисли, 95 % от които са остаряла информация, налична в него още от вчера, онзи ден или дори от няколко години. Това означава, че повечето ни мисли възникват против волята ни и са посветени на потребности, които от година на година не се променят. При това огромна част от тях са просто ментална шлака. Тя нарушава яснотата на възприятието на действителността и заглушава вътрешната интуиция. За да развиете усета си, най-важното е да изчистите съзнанието си и да се отървете от „баласта“. Тогава ще можете да чуете какво ви нашепва шестото чувство и да вземете правилни решения.

Интуиция

Учени от университетския колеж в Лондон под ръководството на доктор Матиас Песиглионе са открили, че интуицията често ни помага да вземем по-изгодното решение от онова, което бихме взели разумно и осъзнато. „Подсъзнателните знания могат да се формират въз основа на асоциации“, твърди доктор Песиглионе. Например един добър играч на покер винаги знае кога да пасува или да блъфира. Той на подсъзнателно ниво улавя сигналите в поведението на другите играчи и си прави съответните изводи.

Един от най-сериозните изследователи на феномена „интуиция“ е Хосе Силва. Неговата програма за развиване на шесто чувство се базира на четирите ритъма на човешкия мозък (алфа, бета, тета и делта). В будно състояние доминира бета-ритъмът, веднага след заспиване или събуждане – алфа-ритъмът, в състояние на сън или на медитация са активни делта и тета ритмите. Според учения свръх-чувственото възприятие на действителността е свързано с алфа-ритъма (когато работи активно дясното полукълбо). Никакви фантасмагории, трети очи и паранормални способности! Авторският метод на Силва на практика ни учи да обръщаме внимание на онова, което съзнанието ни преди е игнорирало, да контролираме по-добре паметта си, да излизаме бързо от трудни ситуации и да постигаме успех във всяка сфера на живота. Пробвайте неговите упражнения и настройте вътрешния си компас на нужната честота.



1. Медитация

Хосе Силва е доказал, че ежедневната медитация е не само необходима за развитие на интуицията, но и подготвя ума за получаване на по-голямо количество информация, която често ни се изплъзва. На практика можете да използвате всеки един метод за медитация – най-важното е да го правите всеки ден. Най-простият начин е да седнете на удобно място, с изправен гръб. Усетете как се отпускате, как тялото ви се освобождава от злободневните грижи. Съсредоточете се на дишането си, накарайте мислите си да „млъкнат“ и чуйте вътрешния си глас. Колкото повече медитирате, толкова по-бързо ще развиете шестото си чувство. Освен това по време на медитация стресът намалява, а концентрацията се засилва, така че ще подобрите творческите си способности и ще разширите способностите си за обучение. Това е едно чудесно начало за трениране на безотказна интуиция.


2. Визуализация на пейзажи

Този метод има огромен потенциал за настройка на шестото чувство. Представяме ви подробна инструкция:

* Затворете очи и дишайте равномерно. Усетете колко е безкраен светът около вас.

* Сега си помислете за място, където се чувствате спокойни и в безопасност. Представете си го и го разгледайте внимателно, не изпускайте дори и най-малката подробност. На какво мирише там? По небето носят ли се облаци? Помислете за природата наоколо, за шепота на вълните, за нежния вятър… Трябва да запомните всеки детайл от този безметежен пейзаж.

* Вдишайте дълбоко, отворете очи и се върнете към реалността. Не само ще се почувствате много по-добре, но и ще засилите интуитивните си способности.

3. Използвайте подсъзнанието си докато спите

Помните ли поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“? Преди да си легнете, помислете за въпросите, които са останали без отговор през деня. Постарайте се да разгледате различните възможности за изход от трудните, натоварващи или съмнителни ситуации. По този начин ще активирате въображението си. Докато спите, подсъзнанието ви ще работи върху търсенето на най-креативното решение на проблемите. Погрижете се да имате химикал и хартия под ръка (или подходящо за водене на бързи бележки устройство). Когато се събудите сутрин или посред нощ с добра идея, ще можете веднага да я запишете.



4. Визуализация на фигури

Както споменахме и по-горе, визуализацията е важен фактор за развитие на интуицията. Активирайки в съзнанието си геометрични фигури, ще стимулирате дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за творческото мислене. Ето как:

* Представете си чист бял лист или екран.

* Мислено „нарисувайте“ на него геометрична фигура по ваш избор – квадрат, триъгълник, кръг или друга. Съсредоточете се върху този образ за няколко минути, после минете на следващата рисунка.

* Направете пауза, след което си представете съчетание от няколко геометрични фигури. Например триъгълник, затворен в кръг.

5. Доверете се на догадките си

Трябва да се научите да се доверявате на усета си и да слушате вътрешния си глас. Ако ви предстои приемане на важно решение, но при това осъзнавате, че нито един от възможните варианти няма да ви направи щастливи – това не е правилно. Всеки човек се чувства различно в различни ситуации. Това, което е добро и приятно за един, може да е пагубно за друг.

Колко пъти сте имали чувството, че коремът ви се свива и сте променяли посоката си на движение без видима причина? Тези предчувствия най-вероятно са ви помогнали да избегнете ПТП или са ви докарали на нужното място в нужното време, за да получите работата или мъжа на мечтите си. Интуицията е вашето вътрешно упътване за живот, затова трябва да се научите да ѝ се доверявате. В началото това може малко да ви изплаши, но ако положите усилия, ще постигнете невероятни резултати.