"Аз знам", "Аз мога", "Аз трябва", "Аз мисля", "Аз направих това", "Аз направих онова... Забелязали ли сте колко често използвате местоимението "Аз"?

Сигурно не сте, но трябва да поправите грешката си, защото твърде честото споменаване на тази дума е първата крачка към егоцентризма. Той от своя страна може да ви постави в много неловки ситуации и да ви направи за смях в очите на околните, заради склонността си да бъдете обсебени от самите себе си.

Този проблем при много хора се корени в прекомерното внимание, което са получавали в детска възраст. Много отдадени родители втълпяват в мислите на детето си, че то е център на Вселената и винаги ще получава това, което желае. И за жалост човек, растящ с подобни убеждения, не може да възприеме друга гледна точка и когато в зряла възраст навлезе в истинския живот, с изненада и неприятни емоции открива, че съвсем не е основната движеща сила в света.

И тъй като е трудно да възприемем поведението си отстрани, е добре да се замисляме върху някои факти, да се вслушваме в добронамерените забележки на околните. Можем да поставим началото на "лечението“ ни срещу егоцентризма, замисляйки се колко често използваме думата "Аз“.

Работете върху репутацията си

Много лесно можете да установите дали проявявате излишен егоцентризъм, проверявайки дали и колко внимателно останалите ви слушат, докато говорите. Е, ако те не изглеждат заинтересовани и очевидно не следят поредната история, която им разказвате за себе си, значи е време да спрете. Трябва да осъзнаете, че светът не изпитва лоши чувства или озлобление към вас, просто вие го заливате с поток от ненужна информация. Колкото и тъжно да ви звучи, никой не се интересува от всички подробности в живота ви и дори много често останалите забравят това, което сте им споделили, защото те също изпитват чувства, емоции и преживяват трудните си моменти не по-лесно от вас. Единствените слушатели, които никога не биха ви прекъснали и които със съчувствие ще изслушат всеки ваш проблем, са родителите ви. По този начин хората, които толкова много ви обичат, подкрепят егоцентризма ви и вие по-скоро сте в състояние да обвините другите в каквото и да било, отколкото себе си. Трябва да разберете, че всеки друг човек има нужда от лично пространство. Ангажирайки постоянно останалите със собствените си мисли, тревоги и преживявания бавно и сигурно изграждате репутация на егоцентрик и околните спират да гледат сериозно на вас. Това донякъде би ви попречило и да намерите половинката си, тъй като никой не би искал да изгуби собствената си самоличност, за да бъде ваше продължение.

За да се отървете от негативните емоции, излизайте с колегите от офиса за обяд, разговаряйте за техните проблеми, поинтересувайте се от семейното им положение, от целите в живота им, погалете егото им. Не мислете единствено за собствените си нужди и ще забележите как животът ви ще бъде изпълнен с много по-приятни емоции и хора.

Защитете себе си

Егоцентризмът граничи с прекомерната ви откритост. Цял живот изпитваме потребността да споделяме с близките си и когато нямаме тази възможност, намираме убежище при любезни хора, пред които ставаме твърде откровени. След време ги отегчаваме и без да се усетим ставаме аутсайдери. Защитете себе си, като подбирате какво да споделите на външен човек. Ако го залеете с лична информация му предоставяте възможността той да се възползва от нея, особено в случай, че е недобронамерен към вас.

Преди всичко трябва да ви е ясно с каква цел споделяте определен епизод от живота си и с кого. Ако просто искате да се похвалите с нещо, то е добре да знаете, че е по-вероятно да предизвикате завист, отколкото възхищение. Искате да се оплачете? Неудачите ви са ваш проблем, с който трябва да се справите сами и външният свят не се интересува много от тях. Доверявайте се единствено на най-близките си и стига да изпитвате нужда, започнете да си водите дневник. Това ще развие интелекта, мисленето ви и ще усетите спокойствие.

Обърнете внимание на другите

Обмяната на житейски опит е много ценна за нас. Също колкото книгите, които четем, филмите, които гледаме и ситуациите, през които сме преминали. Общувайки с различни хора, обогатяваме общата си култура и социалната си интелигентност. Можете да научите много интересни неща за света, стига да се огледате наоколо. Вслушвайте се внимателно в думите на другите, опитайте да се поставите на тяхно място. Слушайки другите, ще получите повече.

Заемете се с дейности, които ви доставят удоволствие

Според психолозите, хората страдащи от егоцентризъм не изпитват толкова голямо удоволствие от това, че говорят за себе си, а от звученето на собствения си глас. Звучи ли ви плашещо? Това се случва, тъй като ви липсва емоцията от друга дейност, която не извършвате достатъчно често. Възможно е да ви липсват секс, приключения, пътувания, хоби...

За да избегнете отегчението, поинтересувайте се от изкуство, посещавайте изложби, концерти, открийте хобито си. Може дори да започнете да изучавате чужд език. Бъдете интересни, както за себе си, така и за света.