В случай, че имате път към Лондон и посетите знаменития Harrods, готови да се разделите със сериозна сума, за да се сдобиете с чанта Hermes, се подгответе изисканата продавачка от бутика да ви отвърне: "Съжалявам, госпожо, но в момента не може да си закупите тази чанта“.

А ако попитате дали е възможно да си поръчате чанта, отговорът ще е: "Не изпълняваме поръчки и нямаме списък с чакащи. Няма да ви е никак лесно да се сдобиете с чанта Hermes, особено ако не сте знаменитост.

В Лондон дори заможните дами в общесвото срещат трудности, когато пожелаят да си вземат чанта с марка Hermes, макар и стандартът им на живот да го позволява. Дамският аксесоар е не е просто скъп, а цяло произведение на изкуството, изработено с качествени материали и изтънчен вкус.

Един от най-предпочитаните модели е Kelly и струва 6000 паунда. Тя може да бъде забелязана върху рамото на много известни дами като Виктория Бекъм и Катрин Зита Джоунс. Стойността на чанта Hermes никога не пада, дори много дизайнери твърдят, че инвестицията в подобен аксесоар е много по-успешна, отколкото в акции.

Hermes е марка, известна с това, че за разлика от много други, подбира купувачите на луксозните си артикули. Най-често те не са само заможни жени от висшите слоеве на обществото, но и повечето са популярни дами от шоубизнеса. Сред тях са знаменитости като Наоми Кембъл, Ел Макферсън, Сара Джесика Паркър и Кейт Мос.

Birkin е един от най-популярните модели на Hermes и носи името на актрисата Джейн Бъркин, която била известна и като половинката на певеца Серж Гинзбур.

Носят се легенди, че идеята за създаването на модела възникнала по време на полет, в който Джейн седяла точно до изпълнителния директор на Hermes – Жан-Луис Дюма. Двамата се заприказвали и в хода на разговора актрисата се оплакала, че й е много трудно да си намери хубава голяма кожена чанта. Дюма поканил Джейн в работилницата на Hermes и там замислили бъдещия знаменит модел Birkin.

Следващият със също толкова интересна история е моделът Kelly.

Дизайнът му е създаден през далечната 1892 година, но е кръстен по-късно на актрисата Грейс Кели. Тя се влюбила в чантата, която била използвана за снимането на филма "To Catch A Thief” и не след дълго кръстили модела Kelly. През 1956 година красавицата използвала чантата, за да прикрие бременността си от папараците по време на събитие. Възползвала се от големината на аксесоара и го носела пред корема си.

"Kelly е рядък и много скъпоценен модел“ пише в сайта на Hermes. Миналата седмица говорителят на компанията сподели, че броят на чантите от този модел намалява все повече, тъй като са останали много малко майстори с нужните за изработката й умения. Създаването на една Kelly отнема между 18 и 25 часа, защото се шие на ръка.

Всички магазини Hermes в света биват зареждани около два пъти годишно. Продавачите дори не са осведомени какви и колко модела предстои да пристигнат в магазина през следващите месеци. Клиентът в магазина би могъл да разгледа каталог с различни цветове кожа, от които се изработват чантите Hermes, но дори и да си избере определен цвят, поръчката е почти невъзможна. В момента цената на Kelly е 7,500 паунда, а на Birkin е 6,750 паунда.

А защо са толкова скъпи и защо цената им се повишава все повече?

"Майсторите, работещи в компанията ни, са преминали през предварително специално обучение, което продължава между 3 и 4 години. Само след това могат да започнат да изработват чантите. Всяка една е направена от определен работник, и ако след това пред него сложите няколко чанти от същия модел, той веднага ще разбере коя е изработена от него и коя не е. Освен това, ако обърнете внимание на вътрешната страна на чантата, ще забележите, че е изработена от същия качествен материал, както и отвън. Много други чанти, които са на по-ниска цена, за вътрешната им страна са използвани нискокачествени материали. Най-хубавото е, че майсторът прави двойни шевове, за да не се раздърпват лесно конците“, разясняват от компанията.

Поръчката на един модел в определен цвят е почти невъзможна, дори и за знаменитостите, но продавачът може да прецени клиента, с когото разговаря в магазина, и ако реши, взима номера му и го осведомява, когато бъде доставен нов модел.

А ето и какво споделиха три дами, опитали да се сдобият или поне да поръчат чанта Hermes:

Съжалителната усмивка

Кейт Батерсби, 52 години, Лондон

От много време искам да си купя Birkin, но така и не успявам да намеря. Посетих Selfridge в Лондон и зад щанда на Hermes работеше млада дама, може би около 20-годишна, силно различаваща се от повечето жени на нейната възраст. Видът й беше безупречен, облечена в изискан черен костюм, косата й бе вдигната на кок и разбира се, носеше шал Hermes, чиято цена е най-малко 250 паунда. Поздравих я учтиво и й споделих, че цял живот изпитвам непреодолимо желание да си купя Birkin и сега най-после спестяванията ми позволяват да го направя, а тя любезно отвърна: "Съжалявам, но в момента нямаме свободни чанти в магазина. Всички са продадени и не знам кога ще ни доставят отново. Посетете друг магазин". Поисках да ме запише в списък с чакащи, но тя се усмихна и със съжаление ми отговори, че не правят подобен списък в момента.

Не продаваме чанти днес

Камила Ридли, 36 години, Лондон

Младата продавачка в Selfridge беше облечена с тъмносин панталон, бяла блуза, шал Hermes и определено ме гледаше с пренебрежение. Обясних й разпалено колко много искам да си купя (поръчам) Kelly и то възможно най-скоро. Очаквах тя да ми покаже асортимента, но вместо това, тя най-безцеремонно ми заяви, че в този ден не продават чанти. Помолих я да провери в компютъра в кой магазин на Hermes мога да отида, за да се сдобия с чантата, но тя ми отвърна, че те не комуникират помежду си и че единствено може да ми даде картичка със списък с другите магазини и местонахожденията им. И така напуснах Selfridge и реших да си опитам късмета в друг магазин, но там също ме осведомиха, че в момента нямат стока за продан. Казаха ми, че получават доставки от Париж в делнични дни, но не знаят предварително какви модели ще пристигнат. Също така не могат да ми вземат номера, за да ми се обадят, когато доставят стоката. Предупредиха ме, че чантите се разпродават в същия ден, в който пристигат. Накрая се предадох и излязох от магазина с надеждата, че ако го посещавам всеки ден може би ще имам шанс да си купя мечтаната Kelly.

Съжалявам, мадам, но приключихме списъка с чакащи

Саския Мърфи, 25 години, Манчестър

Магазинът на Hermes в Манчестър се намира на най-луксозната търговска улица в града, но въпреки това, щом вляза в него, сякаш попадам в различен свят. В мига, в който понеча да отворя вратата, млад изискан мъж го прави вместо мен, за да ме приветства с добре дошла, а продавачката вече ме очакваше с приветлива усмивка. Споделих й че бих искала да разгледам модел Birkin, защото наскоро съм наследила хубава сума, с която мога да си позволя да си купя чантата. Тя най-учтиво и директно ми отговори, че в момента нямат от тях в магазина и добави: "Преди имахме списък с чакащи, но от 2 години вече не правим такъв, тъй като търсенето нарасна твърде много." Попитах я дали е възможно да си закупя Birkin от интернет, но тя ме предупреди да не купувам нищо от eBay, защото няма никаква гаранция, че ще си дам парите за оригинал и че по-скоро ще попадна на фалшификат.И така пазарът ми приключи преди дори да е започнал.