Автор
Woman.bg

6 Неща, които щастливите хора никога не забравят

Струва ли ви се понякога, че другите са по-щастливи от вас? Наблюдавате околните, приятелите и близките си, виждате как те се забавляват и постоянно споделят снимки от щастливи моменти, пътувания и постижения, докато вие не можете да се похвалите с нищо ново.

Всеки някога е попадал в тази ситуация, но най-доброто, което можете да направите, за да се избавите от тъжните емоции и самосъжалението, е да разберете каква е причината да се чувствате така неудовлетворени. И не, не говорим само за лош късмет. Понякога хората имат навика да се самосаботират и са склонни да забелязват единствено разочарованието. Добрите новини са, че фокусирайки се единствено над себе си и целите си, ще осъзнаете потенциала си и ще видите колко неща можете да постигнете. Знайте, че щастието изисква усилия, които вие самите трябва да положите.

Ето какво щастливите хора знаят и никога не си позволяват да забравят:

1. Да се фокусират върху собственото си израстване

Никога не фиксирайте вниманието си върху чуждия успех. Не приемайте лично постиженията на другите, посветете вниманието си изцяло върху собственото си развитие. Всеки върви по своя уникален път, в който чуждите постижения нямат място. Успелите хора никога не разкриват провалите си пред света, затова ако ги наблюдавате, ще останете с впечатлението, че при тях винаги всичко е наред, а вие ще сте постоянно нещастни от това. Не е правилно да сравнявате успехите на другите с вашите, защото всеки преживява своите възходи и падения. Учете се от опитa на другите, но само за да извлечете полза за себе си. Старайте се всеки ден да постигате нещо и така ще се чувствате пълноценни. Когато се фокусирате единствено върху собственото си развитие, ще усетите как животът на останалите остава на заден план.

2. Знаят, че уважението трябва да се заслужи

Когато искате да постигнете нещо, много хора ще се опитват да ви попречат и много хора няма да одобрят това, което правите. Колко и как ще ви повлияе това, зависи само и единствено от вас. Имате пълен контрол над чувствата и мислите си. Щастливите хора знаят много добре, че някъде там винаги ще има някой, който не ги харесва и ги съди, но те не позволяват това да им пречи в постигането на целите им. Дайте си сметка дали това, което сте, ви удовлетворява. Самоувереността, която е неизменна част от постигането на успеха, идва тогава, когато вие се приемате и харесвате. Тя идва тогава, когато изграждате нещо, в което наистина вярвате. Само в този случай светът ще ви уважава, защото ще се довери на самочувствието ви. И не забравяйте, че около вас освен критици, винаги ще има и група хора, която ще е готова да ви помогне и ще ви подкрепя.

3. Те са твърдо решени да бъдат щастливи

Сигурно се питате: "Но щастието не е ли чувство, което идва естествено, когато всичко е наред?“

Отговорът е: "Не“

Щастието е въпрос на мислене. Човекът е устроен така, че винаги иска да постигне все повече и повече и никога не е напълно задоволен. И затова много хора цял живот са нещастни, винаги има нещо, което не са успели да направят. Щастието идва, когато се научите да бъдете благодарни и смирени. За съжаление не всичко в живота става точно така, както искате и както мислите, че ви е необходимо и вие трябва да го приемете. Затова когато ви се случва нещо положително е най-добре да го оцените. Имайте реална преценка за това, което сте. Животът е приключение, не си позволявайте застой. Където и да ви отведе бъдете готови да се борите. Прегърнете всяка възможност, която ви се отдаде и се учете от опита си.

4. Не живеят в миналото

Всеки има прекрасни и не толкова прекрасни моменти в миналото си. Със сигурност сте преживяли ситуации, в които ви е боляло и спомените от тях все още ви прдизвикват негативни емоции. Но дали ще продължавате да живеете с тях, или ще ги забравите, е изцяло ваш избор. При всички случаи трябва да ги преодолеете, за да вървите напред. Всичко, което накърнява самочувствието ви, ще попречи на успехите ви.

Не мислете, че не се отнася същото и за хубавите моменти. Ако им се отдадете и ги преживявате, чрез спомените за тях отново и отново, ще ви попречат да бележите прогрес в развитието си. Винаги трябва да знаете, че най-доброто тепърва предстои. Щастието може да дойде под най-неочаквана форма, но то е там и ви чака, стига да сте склонни да го забележите. Всеки ден е нов и ви готви нова изненада, бъдете гъвкави и поддържайте позитивното си мислене. Вие решавате как да изживеете живота си и с кого да прекарвате времето си.

5. Те винаги са обградени от хора, които са позитивни и ги подкрепят

Обкръжението ни до голяма степен оформя характера и същността ни. Ако най-близките и тези, с които общувате всеки ден, не ви подкрепят и смачкват самочувствието ви, то разбира се, че и вие ще сте перманентно потиснати. В случай, че хората около вас ви оказват токсично въздействие, просто си тръгнете от тях. Не мислете, че няма да успеете да си намерите други приятели, защото това ще ограничи мисленето ви и ще подпомогне саморазрушаването ви. Трябва да знаете, че винаги имате избор и да бъдете сами не означава да бъдете самотни. Много по-здравословно е да разчитате на себе си и известно време да прекъснете контактите си, отколкото да позволявате на околните да ви пречат да бъдете щастливи. Когато се чувствате добре и самоуверени ще привличате и други, които се чувства по същия начин и ще се подкрепяте взаимно.

6. Оценяват искреността

Понякога истината и боли и затова много малко хора могат да се справят с нея. Често се стараем да замаскираме реалността, за да не уплашим другите, или себе си, но това никога не ни е от полза. Докато споделянето на истината със света има магично разтоварващо действие върху нас. Освен това, когато се уповавате единствено на реалността, няма да ви се налага да помните "благородните“ си лъжи и ще освободите съвестта си, съответно ще намалите и стреса. Но както трябва да бъдете искрени към другите, така и към себе си. Това е единственият начин да успеете и да бъдете щастливи. Имате пълна власт върху живота си, използвайте я по здравословен за душата ви начин.