Минус 10 кг, само за две седмици, благодарение на грейпфрутите, яйцата, краставиците и уискито.

За диетата на Маргарет Тачър съществуват множество легенди, пълни с неточности и дори с шеговито съдържание. Но след старателно разследване, руското издание на Marie Claire ни представя уникалния режим на Желязната лейди, както и причината, по която го е спазвала.

На 13-ти март 1979 година било проведено неофициално интервю със знаменитата Маргарет за британския вестник The Sun. В него на тогава 54-годишната Тачър й били задавани множество лични и неудобни въпрос. Един от тях бил: "Колко сте висока и колко тежите? Какъв режим спазвате? “ Тя отговорила: "Висока съм 165см и тежа 60кг. Не спазвам специален режим на хранене и диети, но се старая да не ям много. Закуската ми е съвсем лека (например вчера ядох половин грейпфрут) и не се храня повече от два пъти на ден. Пия само черно кафе, в което понякога слагам и мляко. Обожовам шоколада, но изям ли едно парче, не мога да се спра, затова го избягвам. От сладкото бедрата ми наедряват.“

След признанията на Маргарет, журналистът от The Sun в материала си пише саркастична забележка, че Тачър носи 42 размер и има наднормено тегло.

В интервюто Желязната лейди споделила и че си хапва всичко здравословно и че обича салати и месо. Като резултат от искреността на Маргарет, авторът на материала вметнал и хапливия коментар: "Това, че един човек не може да контролира теглото си, означава ли, че не може да контролира и другите по-важни неща?“

След отпечатването на материала Маргарет Тачър станала обект на разпалени дискусии. Елегантната дама се превърнала в олицетворение на лошото хранене. Само два месеца по-късно на 4-ти май 1979 година Маргарет станала първата жена, избрана за министър-председател на Великобритания и споровете около хранителния й режим били забравени.

Днес личният архив на противоречивата Маргарет буди любопитство и интерес в цял свят. Той бил сортиран и части от него били публикувани, още докато тя е жива. През 2009 година на бял свят се появил един черен дневник с кожени корици, в който на един пожълтял лист бил записан подробен седмичен план за хранене, а след него и предупреждението: "Не стой на тази диета повече от две седмици“. Строгият режим носел името "Диетата на Маги“ и включвал консумация на грейпфрут, яйца, черно кафе, чай, бифтек, агнешки ребра и риба. Тази диета се смята за нещо като прародител на нисковъглехидратния режим на д-р Аткинс.

Предполага се, че Маргарет се придържала към този режим по времето, когато станала една от най-властните жени в историята на човечеството. И въпреки саркастичните забележки по адрес на теглото й тя се справяла отлично с отговорностите си и изглеждала, както подобава (а това би коствало много усилия на всяка 54-годишна жена) и днес е считана за символ на стилната дама.

Маргарет Тачър никога не е страдала, заради теглото си, тъй като то не го намирала за необичайно високо и никога не е била обременена от комплекси на тази тема. Откриването на дневника и "Диетата на Маги“ се превръщат в световна сензация. Не малко диетолози се наели да разучават хранителния режим на Тачър, а печатните издания започнали да публикуват материали с интригуващото заглавие "Как да свалим 10 кг за две седмици“ и "Тачър яде по 28 яйца на седмица“. В медийните среди се завихрила и разгорещена дискусия за това кой е автор на хранителния режим. Най-тиражирана била версията, че диетата била разработена от клиника "Mayo", но по-късно това предположение се оказало недостоверно.

Всъщност всички се съмнявали, че Желязната Лейди е спазвала строго режима си. Маргарет е известна като сдържана и много разумна дама, която държала всичко и всекиго под контрол. Съществува и версията, че този списък с подробен режим и избор от продукти, бил пазен като резерва в случай, че на Тачър й се налагало да отслабне бързо за важно събитие, какъвто бил и денят, в който тя била избрана за първата жена министър-председател на Великобритания.

Режимът от дневника с черните кожени корици гласи:

"Диетата на Маги"

Закуска (важи за всички дни):

2 яйца, 1 грейпфрут, чаша черно кафе или неподсладен чай

Понеделник

Обяд:

2 яйца и грейпфрут

Вечеря:

2 яйца, салата, 1 добре препечена филия, 1 грейпфрут

Вторник

Обяд:

2 яйца, пресни домати (броят е по желание) и неподсладено кафе

Вечеря:

Телешки стек на грил, салата (от домати, краставици, зеле и маслини) и кафе

Сряда

Обяд:

2 яйца, задушен спанак и кафе

Вечеря:

Постна телешка пържола на грил, салата (от целина, краставици и домати) и неподсладен чай

Четвъртък

Обяд:

2 яйца, задушен спанак и кафе

Вечеря:

2 яйца, гранулирана извара, ч добре препечена филия и настъргано зеле

Петък

Обяд:

2 яйца, задушен спанак и кафе

Вечеря:

салата с риба, 1 препечена филия и 1 грейпфрут

Събота

Обяд:

плодова салата

Вечеря:

стек, целина, краставици, домати и кафе

Неделя

Обяд:

пиле на грил, салата (домати, моркови, зеле и целина), 1 грейпфрут и кафе

Вечеря:

Студено сварено пиле без кожа, домати и грейпфрут