Какво по-хубаво от снежно домашно лакомство? Всички обичаме този забележителен десерт, а когато той е направен, благодарение единствено и само на двете ни ръце и съдържа натурални продукти, без вредни добавки, става още по-вкусен.

Разполагате с богат избор от вкусове, всичко зависи изцяло от предпочитанията ви. Може да си направите цитрусов, шоколадов, карамелен, ягодов, бананов или ментов сладолед.

Носят се легенди, че първите, консумирали сладолед са ескимосите, но всъщност родината му е древен Китай. Там сладоледът е бил смятан за скъпо угощение, на което се наслаждавали единствено представителите на аристокрацията. Начинът на приготовление на десерта, както и точните пропорции между съставките (плодовите сокове и леда) били пазени в тайна. Днес за най-вкусен в света е приет италианският сладолед, а множеството желатерии добиват все по-широка популярност.

Няма нищо по-лесно и забавно от това да си приготвите сладолед в домашни условия. Нужно ви е единствено малко търпение, защото за да приготвите вкусния десерт, е необходимо да разбърквате постоянно. Първоначално трябва да загреете сместа, за да се сгъстят съставките. Също така, когато започнете да го замразявате, трябва периодично да го изваждате от камерата и да го разбърквате.

Истинският сладолед, в който има натурални съставки в ярък цвят, няма нужда от изкуствени оцветители. Например, ако в сладоледа ви има морковен и портокалов сок, то той ще бъде в оранжево. Приятен розов отенък ще получи, ако добавите сок от вишни или малини. В случай, че сте предпочели да си направите сладолед с какао на прах или кафе, той ще стане бежов. Много вкусен е десертът с мента или естрагон, който получава свеж зелен цвят.

Степента на сладост можете да контролирате, чрез количеството захар, което слагате. Разбира се, може да използвате и мед, или сироп. Ако приготвите леденото изкушение с банан то ще да добие много плътна консистенция, а за да подсилите аромата трябва да добавите и малко ванилия. Ако сложите натрошени бисквити или орехи, сладоледът ви ще бъде още по-интересен.

Лимонова фантазия

Съчетанието между свежия вкус на лимона и меката консистенция на сметаната, създава хармоничен балансиран вкус с пикантна нотка. Помнете, че този прекрасен сладолед е висококалоричен, затова не си го позволявайте често.

Необходими продукти:

½ чаша прясно мляко

½ чаша бита сметана

2-3 супени лъжици захар

1 лимон

2 жълътъка

Начин на приготвяне:

1.Сварете млякото, след което го охладете и добавете жълтъците. Обелете лимона, изцедете го и прибавете захар.

2.Смесете млякото, яйцата и лимоновия сок в тенджера. Пуснете ги да се варят около 4-5 минути, като разбърквате постоянно.

3.След това към сместа прибавете и битата сметана.

4.Разлейте бъдещия сладолед във формички и го сложете във фризера, като след час го извадете и разбърквайте. Може ръчно или с миксер. Приберете отново в камерата.

5.След още един час, отново разбъркайте сместа, след което я приберете обратно във фризера и оставете да се замразява за още 6 часа.

Сладолед без лактоза

Това изкушение е за тези, които имат непоносимост към лактозата. Тайната съставка е млякото без лактоза. В един литър обикновено мляко се съдържат 50гр лактоза, но след добавянето на ензима, тя се намалява драстично до 1 гр.

Необходими продукти:

1 чаша прясно мляко без лактоза

2 супени лъжици захар

1 яйце

Начин на приготвяне:

1.Разбийте яйцето, като преди това към него добавете и захарта. Докато разбивате, прибавете и млякото.

2.Сложете сместа на тих огън, разбърквайте, докато почти не кипне.

3.След като се сгъсти сместа я оставете да се охлади и разлейте във формички.

4.Докато стане готова, ще й бъдат нужни около 4 часа престой в камерата, като периодично я изваждате, за да разбъркате.

5.За завършек, след като извадите сладоледа от камерата, можете да добавите настърган шоколад, орехи или конфитюр.

Шербет с пъпеш

Този сладолед е изцяло от захарен и плодов сироп, без участието на прясно мляко. Той е много подходящ за любителите на ярките и сочни вкусове. В случай, че не желаете сладоледа да е с пъпеш, то можете да го замените с други плодове като например ягоди.

Необходими продукти:

1 лимон

1 кг пъпеш

1 чаша захар

Начин на приготвяне:

1.Разрежете пъпеша на половина и отстранете сърцевината. Нарежете го на кубчета и изцедете сока от лимона.

2.Сложете пъпеша в блендера, заедно със захарта и лимоновия сок. Разбивайте, докато не се получи пюре.

3.Разлейте във формички, покрийте с фолио и оставете в камерата за около 2-3 часа.