Автор
Woman.bg

Формулата за взимане на правилното решение

Като малка, когато ме попитаха дали искам яйца на очи или омлет, отговарях с „все ми е тая“ или „няма значение“. Това винаги е предизвиквало негодувание у майка ми и едва на по-късен етап от живота си разбрах, че то далеч не се е кореняло в пренебрежението ми към различните техники за приготвяне на яйца.

Въпросите, пред които животът започна да ме поставя, излязоха от сферата на битовизмите. Нерешимостта ми се превърна в една от най-големите ми слабости. С годините успях да сглобя няколко принципа, които се опитвам да следвам, когато съм изправена пред трудни избори. Макар и тези съвети да не са универсални, може би от тях ще почерпите вдъхновение да изградите личната си стратегия за справяне със съдбоносни решения. Ето кои са те:

Няма такова нещо като съдбоносни решения

Не сте ли се улавяли, че придавате огромно значение на всичко, което правите, мислите и решавате? Да приемате всяка стъпка в професионален или личен план като повратана точка в живота ви е признак на сериозно отношение и загриженост, но също така и доста психически натоварващ и ограничаващ подход.

Светът ви няма да се срине, ако вместо позицията с по-примамливо заплащане изберете тази, която предоставя по-добри възможности за развитие, или обратното. Всеки човек е склонен да вижда себе си като център на Вселената, но понякога е изключително успокояващо и отрезвяващо да погледнете голямата картина и да осъзнаете, че в повечето случаи терзанията ви изглеждат нищожни.

Не се страхувайте да сгрешите

Понякога е нужно да сгрешите няколко пъти, за да придобиете по-всеобхватен поглед върху ситуацията и да намерите решение на проблема. В други случаи грешките ви помагат да осъзнаете, че това, което сте преследвали неуморно, всъщност не е това, което истински желаете. Грешките подлагат на изпитание характера, търпението, разума и амбицията ви.

Осъзнавайки, че сте направили неправилна стъпка, трябва да приемете случилото се за необратим факт и да спрете опитите да разгадаете мистерията „Ами, ако не бях постъпила така, а иначе“. Неправилните избори са безценни уроци, за които трябва да благодарите, а не да се самообвинявате.

Друг фактор, който ми помага да съм по-смела в решенията си, е и вярването ми, че има неща, които отдавана са ни били предопределени или по-точно – които сами сме си предопределили, мечтаейки. Ако нещо е писано да стане, то ще си проправи път, макар и за момента едно на пръв поглед грешно решение да забавя осъществяването на желанието ви.

Не пренебрегвайте волята на разума

Живеем в свят на прагматизъм, в който романтичните душевни пориви могат да ви изиграят лоша шега. Взимането на някои решения изисква хладнокръвен и задълбочен анализ на последствията от възможните изходи от ситуацията.

Вълнуващо е да натоварите спонтанността с отговорността с избора на следващата ви лятна дестинация, но едва ли това е най-правилният подход при взимане на решения, касаещи кариерата ви или личния ви живот в дългосрочен план. В тези случаи може дори да потърсите съвет от близък приятел или роднина, който ще прецени обстоятелствата от по-трезвата гледна точка на загрижен страничен наблюдател.

Послушайте вътрешния си глас

Интуиция, вътрешен глас, шесто чувство... Наричайте го както пожелаете. Важното е, че то съществува и е най-верният и мъдър съветник. То е усещането, че това е вашият път и че именно по него ще намерите щастието. Чувствате се привлечени от някаква възможност и страхът, че ще съжалявате, ако не се възползвате от нея, е много по-мъчителен от опасенията, че ще направите погрешен избор.

Вътрешният ви глас знае какво е най-доброто за вас. Дори той да изисква да се изправите срещу очакванията на семейство и приятели и действията ви да изглеждат глупави и неразумни в техните очи, повярвайте в интуицията си. В най-лошия случай, ще сте направили една грешна стъпка, а както вече разбрахме това съвсем не е лошо.

Никога не се отказвайте от правото си на избор

Не търсете нелепи знаци, на базата на които да направите своя избор, и не оставяйте на случайността да ви отнеме свещеното право сами да градите живота си.
Също така колкото и незначително да ви се струва решението, не оставяйте на някой друг да го направи вместо вас. Заявяването на позиция дори по най-тривиални въпроси затвърждава у вас навика да взимате решения.

С други думи, има значение дали ще са яйца на очи или омлет.