В изобилието от суперхрани на пазара е швсе по-трудно да направим своя избор. Затова, днес, обръщаме внимание на една от тях. Тя е здравословна и вкусна, съвместима с множество продукти и лена за приготвяне. Става въпрос за семената от чия.
#Чия за здраво сърце
Знаете ли, че семената от чия допринасят за намаляването на серумните триглицериди и "лоши" нива на холестерол (LDL) като същевременно увеличават "добрия" холестерол (HDL)? Добре звучи, нали!
#Здраво тяло, строен силует
Две супени лъжици на порция са достатъчни, за да набавите необходимите за тялото протеини. Чия семената съдържат между 15-25% протеин. Имайки предвид, че те съдържат и фибри, тези малки зрънца са чудесни за закуска, обед и вечеря. Благодарение на тях ще можете да поддържате своята фигура, освобождавайки се от натрапчивите мисли за диети и наднормено тегло. Притеснения, които развалят удоволствието към храната.
#Хранителна, незаменима
Семената от чия притежават множество хранителни и структурни предимства. Богати на калций, желязо и цинк, те са чудесна нутри-бомба за здрава имунна система. Освен това те съдържат и магнезий, фосфор и не само. В чия има и минерали, допринасящи за укрепването на костната система.
#0% глутен, 100% удоволствие
Тези от нас, които имат непоносимост към белтъчини, могат смело да включват семената от чия в ежедневните ястия. Те са добър източник на фибри и протеини. За разлика от останалите видове семена, чия се съхранява лесно при стайна температура, а срокът й на годност е до пет години.
Можем да обобщим, че семената на чия съдържат:
- до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури, сравнима е само с овеса;
- до пет пъти повече калций от млякото;
- до два пъти повече калий от бананите;
големи количества омега-3-мастни киселини.
Също така с чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинг десерти, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа.