Автор
Woman.bg

Каква е връзката между контрацептивите и депресията?

Ако се чувствате някак тъжни и потиснати, откакто взимате противозачатъчни хапчета, то този материал е точно за вас.

След дълго и подробно проучване в Денмарк, проведено с повече от 1 милион жени, бе установено, че някои контрацептиви могат да причинят депресия. Затова се смята и че голям процент от депресията, сред младите момичета се дължи на приема им на противозачатъчни хапчета. Според предишни изследвания, контрацептивите се отразяват благоприятно на женската психика, но всъщност това не е вярно. И за да не се стига до сериозни промени в психическото здраве на жената, е препоръчително, когато още в началото на приемането на хапчетата да бъде наблюдавана дамата за промени.

Всъщност всяка жена, която се подлага на хормонално лечение, трябва да бъде внимателна. И ако често се чувства тъжна без причина задължително трябва да се консултира с лекар.

Различни методи за контрацепция и рискът за причиняване на депресия

В периода 2000-2013 година в Копенхаген бил проведен експеримент с жени на възраст между 15 и 34 години. Едните от тях взимали противозачатъчни, а другите – антидепресанти. Било ясно и кои от тях са с диагноза „Депресия“.

Резултатите сочат, че 55% от жените приемат контрацептиви или до скоро са приемали (потивозачатъчни хапчета, вагинален пръстен или хормонална терапия). Също така голям процент от тях приемат антидепресанти и доказано депресивно състояние. И този процент е по-голям, отколкото при жените, които не приемат контрацептиви.

Освен това дамите, които използват смесени противозачатъчни (с прогестерон и естроген) са заплашени от 1.23 пъти по-висок риск от депресанти, отколкото дамите, които пият само прогестин.

Изследването още сочи, че най-застрашената група са момичетата между 15 и 16-годишна възраст.

Предполага се, че това, което предизвиква депресията е синтетичната версия на прогестинът, който се използва в много противозачатъчни.

Освен това взимането на противозачатъчни за пръв път при тийнейджърите в повечето случаи е тясно свързано с първата им голяма любов и сериозна връзка, което донякъде обяснява появата на депресия месеци по-късно.

Доказано е, че не всички жени са податливи на депресия, предизвикана от контрацептивите. Просто е добре да знаем, че е възможно да ни се случи. Днес медицината е достатъчно напреднала, за да не пренебрегваме, проблемите които ни измъчват.