Автор
Woman.bg

Татяна Дончева: Мъжете винаги са се плашели от успели жени

„Има жени, които са беззащитни и спекулират с тази беззащитност. Твърдят, че не могат да направят нищо и все някой трябва да им помага, да ги носи на ръце, да се грижи за тяхната прехрана, за техния социален статус - но аз не съм от тях, защото смятам, че е по интересно.“ Това сподели Татяна Дончева в интервю за wоman.bg.
Тя признава, че да си самостоятелна жена е едно особено вътрешно усещане, което или имаш, или не. В разговора ни тя спомена и любимата и баба, която през далечната 1959г. се возила на задната седалка на мотор от Дряново до Варна. Смела жена. „Сега аз не бих могла да направя такова нещо“, казва Татяна. Тя смята, че в миналото нежният пол е имал далеч повече физическа работа, отколкото днес, затова сега модерната и понякога леко разглезена жена трябва да има силата да решава „проблемни задачи“ и да приема предизвикателствата, които са и интересни.

Мъжете и прехода - издържаха ли го, или се пречупиха

Татяна Дончева признава, че в началото на прехода, а и в неговото развитие у нас, много мъже са се пречупили. Но пък жените са се оказали силния пол. „В този преход жените издържаха, смятам повече от мъжете, защото са с повече чувство за лоялност, умеят да гледат детайлите и подробностите, без да губят темпо, защото са свикнали да правят 5 неща едновременно и защото в такава ситуация жените дават повече стабилност и устойчивост. Смятам, че в една такава разлашкана държава, която никой не знае накъде върви и върви ли изобщо, жената е тая персона, която може да хване здраво юздите и без много, много приказки и ритуали да води кораба по-успешно.“

Истински щастлива – знам какво е това

Татяна Дончева смята, че знае какво е истинско щастие. Изпитвала го е няколко пъти в живота си и е сигурна какво точно означава то. Но пък признава, че голяма част от хората рядко са настини щастливи. „Да, те се чувстват удовлетворени, мотивирани, целенасочени, смятат, че живеят полезно, че правят смислени неща и това им доставя радост. Но да си щастлив – това е състояние, в което ходиш като Свети Франциск по вълните. Това е рядко.“

Помощ – успяла жена

„Мъжете винаги са се плашели от успели жени“, кетегорична е Татяна Дончева, която обаче признава, че България през 2016г. е много по-малко сексистка отколкото през 1990г. или дори 2000г.

От яслата до голямата политика – без компромиси

Татяна Дончева ни разказа и за авторитетите в яслата и детската градина, за самостоятелността, на която се научила в пансиона към математическата гимназия в София, за концертите, на които е свирила в „Кенеди център“ в САЩ, за репетициите с Бърнстейн и за първите токчета в живота си – една вдъхновяваща жена, която не е забравила нито една от мечтите си. И никога не е правила компромиси – и в яслата, и в работата си и в политиката.

Вижте какво още ни разказа тя в следващото видео: