Колкото и да ни е страх да го признаем, истината е, че бръчки няма да подминат никоя от нас.

Различните ежедневни мимики – когато се усмихваме или изразяваме друга емоция, или пък когато свиваме очи, за да видим нещо по-добре, ние не осъзнаваме, но по този начин значително спомагаме за появата на така наречените мимически бръчки между веждите, около устата, както и бръчките тип "пачи крак" около очите.

Загуба на еластичност и колаген, която стареенето носи със себе си, също спомага за по-бързата поява на тези естетични недостатъци.
За щастие вече има методи, които да ни помогнат да се преборим с въпросните следи на времето, като най-ефикасният от тях несъмнено е ботокс терапията.

Ботоксът е медикамент, който се получава от ботулиновия токсин тип А. Този токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Познати са няколко типа ботулинов токсин - A, B, C, D, E, F и G, но за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В.

Когато се инжектира в мускула, ботоксът предизвиква неговата релаксация, което означава, че той не се съкращава и не може да набръчка кожата, разположена отгоре. Получава се и ефект на изглаждане на надлежащата кожа.

Интересно е, че въпросната бактерия Clostridium Botulinum може да предизвиква смъртоносното хранително отравяне, наречено ботулизъм. Инжектирането на ботокс в мускулите обаче не е свързано с развитие на ботулизъм.

Началото на ботокс терапията се поставя през 1992-а и с всяка изминала година популярността ѝ расте.

Самата процедура продължава няколко минути, а ефектът от нея е видим след около 5 дни, като първоначално трае от три до шест месеца. След повторно нанасяне на ботулинов токсин обаче, периодът на видимия ефект от него се удължава. Ако пък е използван съвсем в началото на образуването на бръчиците, е възможно изцяло да ги елиминира.

Препоръчително е обаче токсинът да не се инжектира в едно и също място повече от два пъти годишно, защото е възможно да се получи увреждане на третираните мускули.

Непосредствено след инжектирането на ботокс може да се усеща лек дискомфорт и да се наблюдава повишаване на температурата, главоболие и дразнене на стомаха, но симптоматиката отшумява за няколко дни.