От време на време ни се хапва сладко. Нещо различно от така любимия ни шоколад. Но какво? Мъфини, разбира се. Лесни за приготвяне, те са изключително вкусни и можем да им придаваме различни вкусове. Днес избираме комбинация от нежност и сила с горски плодове и цитрус.

За целта са необходими следните продукти:
За кексчетата:

2/3 ч.ч. брашно + още 1 ч.л.

½ ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. сода за хляб

½ ч.л. сол

½ ч.ч. краве масло

½ ч.ч. кристална захар

½ ч.ч. кафява захар

¼ ч.ч. кисело мляко

¾ ч.ч. прясно мляко

2 ч.л. ванилия

Ситно настъргана лимонова кора

1 яйце

1 ч.ч. пресни или замразени боровинки

А за глазурата...

250 г крема сирене

¼ ч.ч. краве масло на стайна температура

2 ч.ч. пудра захар

1 с.л. прясно мляко

1 ч.л. ванилия

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тава с 14 гнезда и сложете в тях хартии за печене. За да приготвите мъфините, в голяма купа комбинирайте 2/3 ч.ч. брашно, бакпулвера, содата за хляб и солта. В средно голяма купа разбъркайте маслото и двата вида захар, като към получената смес добавите киселото мляко, прясното мляко, ванилията, лимоновите кори и яйцето.

В трета, по-малка купа изсипете боровинките заедно с предварително заделената 1 ч.л. брашно. След това я размесете в сместа за кексчетата. С получената смес, напълнете във формичките за мъфини на 3/4 и ги сложете във фурната в продължение на 20 минути. Оставете мъфините да се охладят напълно, преди да ги извадите от формичките. Глазурата се приготвя с помощта на електрически миксер. Разбийте крема сиренето и маслото на средна скорост около 2 минути, докато се получи хомогенна смес. Добавете захарта, млякото и ванилията и бъркайте в продължение на около 3 минути до получаването на гладък крем.
Остава само да покриете мъфините, като използвате шпатула. След това добавете горски плодове за повече кулинарен шик.