От време на време ни се хапва сладко. Нещо различно от така любимия ни шоколад. Но какво? Мъфини, разбира се. Лесни за приготвяне, те са изключително вкусни и можем да им придаваме различни вкусове. Днес избираме комбинация от нежност и сила с горски плодове и цитрус.
За целта са необходими следните продукти:
За кексчетата:
2/3 ч.ч. брашно + още 1 ч.л.
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
½ ч.ч. краве масло
½ ч.ч. кристална захар
½ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. кисело мляко
¾ ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. ванилия
Ситно настъргана лимонова кора
1 яйце
1 ч.ч. пресни или замразени боровинки
А за глазурата...
250 г крема сирене
¼ ч.ч. краве масло на стайна температура
2 ч.ч. пудра захар
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилия
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тава с 14 гнезда и сложете в тях хартии за печене. За да приготвите мъфините, в голяма купа комбинирайте 2/3 ч.ч. брашно, бакпулвера, содата за хляб и солта. В средно голяма купа разбъркайте маслото и двата вида захар, като към получената смес добавите киселото мляко, прясното мляко, ванилията, лимоновите кори и яйцето.
В трета, по-малка купа изсипете боровинките заедно с предварително заделената 1 ч.л. брашно. След това я размесете в сместа за кексчетата. С получената смес, напълнете във формичките за мъфини на 3/4 и ги сложете във фурната в продължение на 20 минути. Оставете мъфините да се охладят напълно, преди да ги извадите от формичките. Глазурата се приготвя с помощта на електрически миксер. Разбийте крема сиренето и маслото на средна скорост около 2 минути, докато се получи хомогенна смес. Добавете захарта, млякото и ванилията и бъркайте в продължение на около 3 минути до получаването на гладък крем.
Остава само да покриете мъфините, като използвате шпатула. След това добавете горски плодове за повече кулинарен шик.