Поредният удар срещу криворазбраните стереотипи за красота е вече факт.

Говорим за появата на нова Барби, чийто прототип е pluse size моделът Ашли Греам. Куклата е дело на компанията Mattel и е огромна крачка напред, доказваща, че има желание за раздяла с изкривените разбирания за привлекателност, които властваха години наред.

От компанията производител признават, че неслучайно са решили да създава куклата именно в чест на Ашли, защото тя е една от дамите, които първи публично поведоха тази битка, или както самите те казват: "Тя разруши границите в света на модата, приема се такава, каквато е, не попада в капана на хорското мнение и самочувствие отстоява себе си и визията си."

Греъм сама представи новата пищна Барби на наградите на списание Glamour "Жена на годината" и разкри, че лично е следила за разработката на нейната външност, споделяйки, че е имала и няколко основни изисквания към създателите на играчката, като най-важно е било, бедрата на куклата да бъдат обемни, каквито са и нейните.

"Нужно е да покажем на момичетата, че е нормално да няма процеп между бедрата", обяснила Ашли и допълнила, че искала да снабди куклата и с целулит за правдоподобност, но се оказало, че това е технически невъзможно.

Ние всички трябва да се борим, за да променим глобално представата за красота, за да разширим границите. Радвам се, че създателите на тази кукла се включиха във въпросната борба и съм трогната, че отстояваните от мен идеи са увековечени чрез тази Барби", призна 29-годишната красавица.



За съжаление куклата няма да е достъпна по магазините, защото от нея има само едно единствено копие, което е направено специално за Ашли. Но това, разбира се, може да се промени, ако има изричен интерес към закупуването на въпросната играчка.

Независимо дали това ще се случи, или не обаче създаването на Ашли Барби е значимо събитие, показващо, че хорските разбирания за красиво се изменят с всеки ден и обществото, в което живеем, съзнава, че не трябва да бъдат издигани на пиедестал нереални визии, а естествените женски форми.