Физическите ползи от упражняванията срещу артрит и остеопороза са безспорни. Те допринасят за:

По-голяма мускулна сила: Укрепват и увеличават силата на мускулите, поддържащи ставите, увеличават обхвата на движението и гъвкавостта им.

По-устойчива здравина на костите: Грижейки се за мускулната издържливост, тези упражнения поддържат ставите здрави и намаляват вероятността от тяхното износване.

По-добър контрол над теглото: Упражненията са чудесен начин за поддържане на здравословно тегло, което да облекчи натиска върху ставите, предизвикан от излишните килограми.

Превърнете тези лесни, укрепващи стречинг упражнения в част от ежедневието си – ще бъдете приятно изненадани от резултатите. Прилагайте ги редовно и ще се радвате на здрави и гъвкави стави:

1. Клекове пред стол

Упражнението укрепва мускулите на краката. Застанете пред седалката на стол и започнете бавно да свивате колене сякаш ще седнете всеки момент. Задръжте корпуса си в положение, без да отпускате седалището си на седалката, в продължение на няколко секунди. След това се върнете в изходна позиция. Стремите се да държите гърба си изправен и корема прибран. Направете 15-20 клякания.

2. Раменен мост

Укрепва мускулите на краката и бедрата. Легнете по гръб със сгънати крака, стъпалата са подпрени пода. Повдигнете бедрата, така че тялото ви да образува права линия от раменете до коленете. Останете в тази позиция и бройте до пет. Върнете се в изходно положение. Повторете общо 5 пъти.

3. Стреч на ръцете

Простичко упражнение, което не изисква нищо друго освен да стиснете дланите на ръцете си в юмрук, да преброите до 30, след което отново да отпуснете. Повторете 2-3 пъти.

4. За стимулиране на гръдните мускули

Опънете гръдните мускули и притиснете силно дланите на ръцете си една в друга. Задръжте в това положение 20-30 секунди. Повторете 2-3 пъти.

5. За укрепване на колянната мускулатура

Упражнението поддържа мускулите на прасците, таза, бедрата и долната част на гърба гъвкави и здрави. Стиснете мускулите в предната част на бедрото (четириглавия мускул) като натискате поставена под коляното навита като тръба хавлия. Поставете ръката си върху мускулите, разположени от вътрешната страна на бедрото. Задръжте така крака за 5 секунди и повторете още 9 пъти.