Според древна санскритска поговорка няма болест, която да не може да се излекува с дишане.

Без вода и храна можем да издържим броени дни, но без въздух не бихме оцелели и няколко минути. Дишането е в основата на живота. То управлява всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Но дишането е много повече от всичко това. За да е здрав организмът ни, е от значение най-вече това как дишаме.

Именно в начина, по който дишаме, се крие разковничето за функционирането на редица процеси в нашия организъм. Накратко казано - дишаме правилно, когато си вземаме дълбоко въздух през носа и бавно издишваме през устата. Ако не дишаме правилно, ние можем сериозно да навредим на здравето си. Безброй са ползите на правилното дишане върху цялостното ни физическо и психическо състояние. То успокоява ума, изчиства съзнанието от негативните емоции, балансира жизнените процеси в целия организъм.

Подобрява имунитета

Правилното дишане задейства всички процеси в организма ни така, че да стимулира оптимално неговите защитни функции. В този ред на мисли правилното дишане укрепва имунитета, предпазва от настинки, грип и вируси, облекчава запушените нос, гърло и синуси.

Предотвратява стомашно-чревните заболявания

Правилното дишане влияе благотворно върху функциите, свързани с храносмилателната система, облекчава запека, предотвратява и премахва образуването на газове в червата, киселини и др. Дълбокото дишане стимулира чревната стена, като по този начин помага за елиминиране на отпадъците в организма, както и за оптималното му функциониране.

Освобождава токсините

При издишване тялото се освобождава от 70% от токсините. Това прави дишането един от най-ефективните начини организмът да се освободи от тях - другите такива са потене и уриниране. Така, когато не се диша правилно, ефективно се намалява способността на организма да се освобождава от токсините.

Облекчава главоболието

Стимулирайки всички жизнени процеси в организма, дълбокото и правилно дишане облекчава редица състояния на дискомфорт, облекчавава главоболието. премахва чувството на умора.

Побеждава стреса

Когато тялото е под напрежение и стрес, мускулите са свити, а дишането става "по-плитко" и повърхностно. Когато обаче дишаме правилно и дълбоко, вдишаният кислород помага на мозъка да мисли по-добре, успокоява мускулите и съзнанието. Това спомага да се предотвратят уврежданията, които стресът обикновено причинява.

Подобрява работата на сърцето

Дълбокото дишане е истински дар за сърцето. То стимулира доброто кръвообръщение, снабдявайки го с така необходимия му кислород и така стимулира работата на сърцето. Дълбокото дишане помага и на страдащи от стомашно-чревни заболявания, особено колити и запек, безсъние, бързо изпотяване и др. Този вид дишане укрепва коремната мускулатура, развива диафрагмата и подобрява храносмилането.

Прочиства ума и носи щастие

Дълбокото дишане доставя на организма пресен кислород - нещо, от което той изключително много се нуждае, за да функционира оптимално. Когато мозъкът получава достатъчни количества кислород, той работи много по-добре. А ясният и спокоен ум повишава чувството за щастие, тъй като освобождава серотонин - "хормона на щастието".