Автор
Цвета Герчева

Сърбия и Гърция – дестинациите, с които няма да сбъркаме за Нова година

Дюлева ракия в Сърбия или узо на корем в Гърция? Което и да е любимото ви питие, няма нищо общо с шампанското. Последното обаче в никакъв случай не е сред задължителните питиета за новогодишната нощ. Нещо повече – по-добре забравете за него, особено ако сте решили да отпразнувате идването на 2017-а в някоя от двете ни съседни държави.

Далеч от лъскавата суета на някои родни хотелски комплекси, в Сърбия навсякъде ще ви посрещнат с топла дума и ще ви изпратят порядъчно напоени и нахранени. На границата задължително ще ви попитат „дека“ ще ходите, но каквото и да им кажете – махат с ръка и ви пускат с усмивка. Братята сърби се гордеят със страхотното си пиво - “Йелен“, „Лав“ или „Мерак“, a хмелът се усеща във всяка глътка от пенливия еликсир. В страната, част от бивша Югославия има и прекрасно мляко, айвар и дъхав червен пипер – приготвен от домашно сушени чушки. Е, да – не е Италия, но за почитателите на чистата храна, Сърбия е отлично място за прекарване на празниците.

Дестинацията обаче може да предложи много повече от ущипци, дюлева или крушова ракия. Сърбия има приказни СПА центрове, за които допреди няколко години никой не беше чувал. Сред най-добрите е „Рибарска баня“, която е само на 210 км. от София. Мястото предлага архитектура от времената на стара Унгария и топла термална вода – такава, каквато имаме само тук на Балканите.

В миналото комплексът е бил царска резиденция, а още по-отдавна, през Средновековието - място за отдих на турския елит. Мястото е известно още от Древността със своите лековити топли минерални извори и мекия климат, а днес „Рибарска баня“ е затворен комплекс разполагащ с отлична инфраструктура - СПА, фитнес, ресторанти, кафенета, магазини, поща, аптека, туристическо бюро и всичко друго необходимо за отлична ваканция.

Ако пък искате да посрещнете Новата година с аромат на море – вашето място е Кавала. Пътуването до там не отнема много време, а автобусните екскурзии предлагат и разходка из Драма. Климатът в Кавала е повече от мек, сладкарниците предлагат както типично гръцки, така и куп захарни изкушения, носещи усещането за Ориент – градът е близо до турската граница и там сладкарската традиция е взела най-доброто от двете нации. Ако пък имате няколко свободни часа – посетете близкото Неа Карвали. В единствената узерия на брега Янис и Елефтерия ще ви сервират сладки маслини и приказно вино от лозята край Кавала.

В църквата в малкото селце пък можете да видите мощите на Свети Григорий Богослов и да си купите от прочутите „курабиеси“ - бадемови маслени сладки, за които ние в woman.bg просто умираме. Самата Кавала пък предлага прекрасни таверни с гледка към Бяло море, а цената на тридневната екскурзия до там никак не е висока. Още не сте решили къде да посрещнете Новата година?