Автор
Антония Михайлова

Д-р Тихомир Мустаков: България е на второ място по смъртност, причинена от замърсен въздух

На специална дискусия за един от най-сериозните и наболели проблеми, касаещ човешкото здраве в глобален мащаб – въздуха, който дишаме, Philips Bulgaria събра водещи експерти и журналисти. В нея се включиха алергологът и педиатър д-р Тихомир Мустаков, доц. инж. Детелин Марков - изследовател в Ценър за изследване на микроклимата, енергията и околната среда при ТУ-София, и Илияна Гарчева – маркетинг мениджър на Philips. По време на дискусията стана ясно, че София е сред най-рисковите за здравето градове в Европа заради замърсяването с фини прахови частици.

На срещата екипът на Woman.bg имаше възможността да се запознае лично с д-р Мустаков. Успяхме да си поговорим с него по въпроси, свързани със заболяванията, предизвикани от мръсния въздух, както и за мерките, помагащи ни за поддържането на оптимална профилактика на въздуха, както и за пречистването му в домашни условия.

От 1992 г. насетне д-р Тихомир Мустаков работи в детско-юношеския алергологичен кабинет в Клиниката по алергология на Университетската болница “Александровска”. Специализирал е педиатрия в София и алергология в Холандия. Роден е в София, където завършва и висшето си образование по медицина. Член е на Българския лекарски съюз, на Научното дружество по алергология и клинична имунология в България, на Асоциация “Астма” и на Европейската академия по алергология и клинична имунология от 1993 г.

Наистина ли мръсният въздух е един от главните виновници, водещи до рак?

Причините за рак са многообразни. Всъщност ракът е състояние, с което имунната система не може да се справи по различни причини с правилното регулиране дейността на различните тъкани. Именно нефункционирането на тези репаративни възстановяващи процеси е една от причините да се стигне до раково изменение. А всеки фактор, който пречи на тази нормална възстановителна функция се води като благоприятстващ появата на раково заболяване. Тъй като примесите във въздуха могат да бъдат такъв фактор, се счита, че профилактиката при тях е от изключително важно значение. Един от доказаните класически фактори, водещи до рак, е тютюнопушенето, считайки се като сериозен източник на частици, замърсяващи въздуха. За съжаление тютюнопушенето съвсем не е единственият източник на такива вредни частици. Такива са изгорелите газове от автомобилите, такива са и изпаренията от различни отоплителни тела като нафтова печка, камина, особено когато помещението е затворено. Всичко това неминуемо налага успоредно използването на апарати за пречистване на въздуха. Счита се например, че газовите печки благоприятстват появата на различни хронични болести и затова хората трябва да знаят колко е важно, успоредно с газовата печка, да работи и аспиратор, даващ шанс все пак да се евакуира голяма част от отделената газ. Когато дишаме замърсен с различни вредни частици и газове въздух, можем да си навлечем хронично дразнене, а оттам и раково заболяване. От него могат да бъдат засегнати всички онези органи, през които минава въздухът – ларинкс, трахея, бели дробове. Кожата също е орган, който е в непосредствен контакт с въздуха, но тъй като тя е с повече защитни механизми, предвидена е да се брани с много по-плътни материи от въздуха, тя се и брани доста по-успешно. Въпреки това там, където е нарушена кожата, влиянието на въздуха е много важно. Доказано е, че атопичния дерматит например, при който се наблюдава възпаление върху различни участъци от кожата, е състояние, което се влошава, ако в помещението се използват много агресивни препарати за почистване, а техните изпарения представляват допълнителен дразнител.

Какво сочат статистическите данни във връзка със заболяванията, предизвикани от замърсен въздух?

Няма строго дефиниран показател, който да показва какво точно означава замърсен въздух. Нормите за това дали е замърсен, или не практически са много слабо приложими и не се изследват, а да не говорим, че и няма норми в много от параметрите във въздуха в помещенията. Затова по-скоро можем да сравняваме последствията, т.е. дали има повишена заболеваемост, или няма в конкретна среда и колектив. Т. напр. по данни на Световната здравна организация въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън, тъй като зависи от редица фактори - замърсители и алергени в затворените пространства, полени, фини прахови частици, мухъл, животинска козина. Знае се също така, че България е сред първите пет страни в Европа с най-замърсен въздух. В тази връзка фините прахови частици в българските градове са повече отколкото в Лондон или Париж. София е сред най-рисковите за здравето градове в Европа заради замърсяването с фини прахови частици. България е и на второ място по смъртност, причинена от замърсен въздух.

Доколко пречистеният въздух представлява профилактика за децата с респираторни и алергични заболявания и може ли да се счита и като средство за лечение при вече наличието на такива заболявания?

Идеята да се пречиства въздухът по всякакви начини, особено когато имаме вече настъпило заболяване, е именно това, че специално при алергените, в частност домашно-праховите микрокърлежи, има установени нива, при които този алерген става патогенен, т.е. предизвиква заболяването или престава да дразни имунната система. Оттам идва и заключението, че ако ние понижим нивото на конкретния алерген от този прах, ще намалим до такава степен дразненето на имунната система, че тя ще престане да отключва имунна реакция. За съжаление това са измервания, които са правени само за конкретни алергени, които можем относително по-лесно да контролираме, докато голяма част от тях са толкова подвижни в обема на жилището, че едва ли е възможно стриктно да ги контролираме чрез стационарни уреди. Затова често пъти се налага използването на т.нар. персонални дозиметри, което е много трудно в детската градина например – представете си как може да закичите едно дете с една камара датчици и да го принудите да живее с тях. За щастие напредъкът в технологиите днес е толкова голям, че днес все по-лесно намираме алтернативи под формата на все по-усъвършенствани уреди за пречистване на въздуха, какъвто е новият уред на Philips например.

Какви други мерки за оптимално пречистване на въздуха препоръчвате?

Това, което е най-важно да се отбележи по този въпрос, е контролът на влажността на въздуха. Т. напр. повишената влажност – над 60%, е свързана с увеличено развитие както на микрокърлежи в домашния прах, така и на плесени и съответно отделянето от тях на повече спори. Така че това е един относително лесен за следене начин. Другото е периодичното почистване на леглата и тапицираните мебели с препарати, които да намалят размножаването на микрокърлежите в тях, тъй като основният резервоар на микрокърлежи в жилищата са леглата, възглавниците, юрганите, тапицираните мебели и килимите.

Какво е мнението ви относно детските матраци с антиалергична и естествена материя?

По принцип естествените материи трудно могат да ликвидират микрокърлежите, но могат да подобрят други параметри, свързани например с дишането на кожата. Т.е. ние не можем само с едно матраче да решим всички проблеми във въздушната среда, но можем да сведем до минимум негативното й въздействие върху нашето здраве. От друга страна, децата не са аквариумни рибки, те не живеят в леглата си. Всъщност ние можем да правим чудеса с детското креватче, а то в същото време да дойде да спи при родителите си през цялата нощ. И така в даден момент това легло да се окаже напълно излишно. Затова само с едно матраче не можем да решим проблема. Необходима е съвкупност от фактори, за които да се погрижим, за да сведем до минимум негативното въздействие на въздуха върху нас и децата ни. Ето защо родителите трябва да знаят, че ако искат мерките им да са ефективни, трябва да се погрижат за чистотата и на своето легло. Това е само един пример, с който искам да подчертая, че когато се опитваме да създадем една здравословна околна среда, трябва да го правим комплексно, а не в частност под формата на някаква единична вещ или пособие.

И на финала, да ни препоръчате няколко простички и елементарни прийома от ежедневието, които да ни помогнат в профилактиката на чистия въздух?

Да заложим на повече естествени материи за сметка на по-малко боядисани със синтетични вещества. Да използваме по-малко препарати със силно изпаряващи се летливи частици, защото често се случва да създаваме свръхчиста атмосфера за детето, да използваме агресивни препарати за почистване, които за съжаление, вместо профилактично, действат увреждащо. Затова е важно семействата да бъдат информирани кои от мерките, които взимат, ще бъдат полезни и ефективни, и кои могат да доведат до обратен ефект.