Говорим за здравните проблеми, свързани с липсите на желязо и витамин С, но често забравяме да изтъкнем тези от ниското ниво на витамин К. А то също е опасно за здравето. Според биохимиците, липсата на мастно-разтворимия витамин е също толкова критично, колкото прекомерното тютюнопушене.
Наскоро холандски учени установиха, че всеки трети човек страда от подобна липса. Сугурно се питате "и какво от това?" Рискът е голям. Въпросният витамин е известен преди всичко с това, че помага на кръвта да се съсирва и насърчава развитието на здрави кости. Ако нивото му е нестабилно, то може да окаже влияние на сърдечно-съдовата система.
Кои са храните, богати на витамин К?
Вкусни и полезни, продуктите, богати на мастно-разтворимия витамин, ни осигуряват здраве - стига да ги консумираме редовно. Авокадо, броколи, брюкселско зеле, спанак, карфиол, маслини, магданоз... осъзнавате ли колко много са храните, чрез които можем да набавяме необходимото количество витамин К на тялото?
Имайте предвид, че витамин К се намира и в червата, които го произвеждат сами. Затова почти няма нужда да се взима и приема допълнително под формата на лекарствен продукт. Просто трябва да консумираме редовно зеленолистни зеленчуци, за да поддържаме здравословното му ниво.