Заведение с концепция? Не, не е точно концепция... По-скоро Craft е място, създадено, за да ти даде свободата да избираш как да прекараш времето си – в компанията на хубаво вино, хапвайки вкусна храна или отдавайки се ревностно на чаша опушено уиски. „Всъщност всичко, което сме се старали да създадем тук е комфорт и уют.“, казва собственичката на Craft – Ваня.

Разбира се, сърцето на Craft е страхотнaта градина. Идеална бърлога за пушачите – отоплена и вентилирана, или просто място, в което можеш да се насладиш на бягството от градския шум – остъклената градина на бистрото е с гледка към вътрешните дворове на старите столични кооперации и носи усещането за закътаните винарни на Неапол и малките ресторантчета на Палермо.

Craft е място, в което всичко ти се струва някак естествено – от това да седнеш „само за една чаша вино“ и да изпиеш цяла бутилка, до интериора – дърво, каменни плотове и метал. Някои елементи, като железните щендери за вино, пък са поръчани на специален майстор, който ги е направил craft (демек ръчно).

Ако говорим за хапване – не пропускайте за нищо на света да пробвате едамамето в Craft. To наистина е изключително приятно, а тайната му е в едрите кристалчета сол (fleur de sel), които позволяват да усетим различните вкусове на шушулката, само в една хапка. Салатите пък са авторски и ако си поръчате в Craft, трябва да знаете, че се сменят според сезонните зеленчуци. Сега на дневен ред са зимните предложения, но само след няколко месеца идва ред на пролетния зарзават и в Craft ще ви изнедат с актуални предложения. Десертите в заведението, което се намира на "Цар Асен" 53, пък "разказват" сладки истории, които са повече от интригуващи.

„Всяко вино, което се продава в Craft е тествано и е тук, защото смятаме, че има качества. Това е водещият принцип, за всичко, което предлагаме.” казва още Ваня, докато си говорим зз грозводите еликсири. Питам я как се роди идеята да създаде Craft. “Истината е, че мястото само ме намери. А пък аз се влюбих в градината и така започна всичко.“, споделя тя и признава, че бизнесът е труден. Обаче пък обича това което прави. И то много.

Craft е сред малкото места у нас, които поддържат уиски асортимент за ценители – изборът не е голям, но пък брандовете са повече от интересни – а джазът, който обикновено звучи в заведението, определено предразполага към уиски пътешествия. Е, в бутиковата витрина има и страхотен ром, а от най-горните рафтове на бара „намига“ бутилка Фраголино с диви ягоди. С две думи Craft e място, в което продават емоция и усещане за уют. Няма ги в менюто, но пристигат на масата още преди да сте поръчали.