Кога за последен път сте се чувствали самотни? Не сами - сиротни!

Знаете ли, че България е на първо място по самоубийства опити за такива в цяла Европа? 1600 души годишно слагат край на дните си, а 20% от тях са деца. Това означава, че днес трима души ще си отидат...

...от самота. Кои са причините за този фатален избор? Край без връщане назад.

След множество срещи, разговори и наблюдения, стигнахме до следните изводи. Поводите, водещи до подобни деяния са (на пръв поглед) обикновени, но същесвременно опасни. Особено, ако човек страда от психическа или емоционална умора.

От момиче – майка или “от играчка, плачка!” Децата са безстрашни. На млади години се мислим за безсмъртни. Секс, игри и рок енд ролл – това е мотото на юношите, които забравят за опасностите от тяхната безотговорност към самите тях. Една от тях е бременността, която може да се отрази пагубно на психиката на 16-годишно момиче.

Синдромът на “празното гнездо”. Чували ли сте за него? Той е пряко свързан със загубата на най-малкото дете в семейството.

Пенсионирането е също житейско изпитание, което води до депресия. За разлика от мъжете, жените го преодоляват по-леко, но то е тежко за всеки човек в напреднала възраст.

Постоперативни и/или дълготрайна липса на мобилност. Телесните лезии, мога да остават дълбок белег в съзнанието на човек. От опит знаем, че след тежка хирургическа намеса тялото може да бъде обездвижено за дълго време. Период, когато пациентът е с ограничена мобилност. Тогава той е буквално като прохождащо дете, което се учи да стои право на краката си.

От друга страна разводът и тежката любовна раздяла могат да доведат до сериозни психически травми и депресия.

И не на последно място – траурът. Скръбта по починал близък е неопределима времево. Тогава ни остава надеждата, че този, който я изпитва няма да посегне на живота си.