Ново проучване, проведено в Лондонското училище по икономика и политически науки, разкри къде се крие разковничето на щастието.

Щастието не се крие в парите и материалните блага, а в емоционалното зраве и душевното равновесие. Това твърдят експерти след изследване, проведено над 200 000 души.

Основният извод, до който стигат експертите, е че не нивата на доходите са определящите психологически и социални фактори, влияещи върху благополучието на хората, а емоционалното здраве и вътрешна хармония.

"Проучването доказва, че нещата, които са най-важни за нашето щастие, са нашите социални взаимоотношения и нашето психическо и физическо здраве", обобщават авторите. Най-силният фактор за щастлив живот е емоционалното здраве.

Другият определящ фактор, който оказва благотворно въздействие върху нашето усещане за щастие, е наличието на партньор в живота. Самотата според изследователите, е основна причина за чувството за душевен дискомфорт и непълноценност.

Добрите отношения между нас и околните оказват изключително позитивно въздействие върху усещането ни за щастие. Според учените, когато ни сме в прекрасни и сърдечни отношения със света край нас, ние сме щастливи и удовлетворени.

В доклада се отбелязва, че държавните организации, включително училищата, трябва да проявят по-голяма ангажираност относно справянето с проблемите на тревожността и психичното здраве.