Различните билки и подправки често са включвани в режимите на хранене, но те не са просто средство, с което можем да отслабнем. Много проучвания в последно време разкриват, че някои билки и подправки имат наистина благотворно влияние върху мозъка ни – подобряват паметта, намаляват безпокойството и дори могат да бъдат защита срещу тумор в мозъка.
Магданоз и мащерка
Скорошно проучване в Бразилия разкри, че флавоноид в тези две растения, наречен апигенин, заздравява връзките между невроните. Учените достигат до извода, че режим на хранене, богат на апигенин, може да повлияе на формирането и комуникацията между мозъчните ни клетки, а това на свой ред води до предотвратяване на депресия, Алцхаймер и Паркинсон.
Лайка
Любимата на много почитатели на чая лайка е истинско оръжие срещу стреса. Билката съдържа съединения, които намаляват безпокойството ни. Провеждани са немалко изследвания, в които участниците, всички с психилогически проблеми, трябвало да приемат екстракт от лайка. 8 седмици по-късно при всички участници бил регистриран спад в нивото на стрес.
Куркума
Всички ние имаме онези клетки, наречени макрофаги, получени при диференциацията на моноцитите в тъканите. При пациентите с Алцхаймер обаче те не могат да извършват добре функциите си. Някои съединения, открити в куркумата, имат свойството да задействат макрофагите и затова тази подправка е много ефективна при пациенти, диагностицирани в ранен етап на Алцхаймер.
Чесън
Всички знаем за невероятните свойства на чесъна. Е, едно от тях е да противодейства на туморите. Вече има много изследвания, които стигат до този извод, въпреки че на участниците в тях е дадено изключително концентрирано съдържание на най-ценните съединения, които съдържа чесънът.
Чесънът съдържа и вещество, което забавя процеса на стареене на мозъка и го предпазва. Освен това учени твърдят, че това вещество е в състояние да намали риска от развитие на болести като Паркинсон и Алцхаймер.
Мента
Познаваме ментата най-вече като средство срещу гадене. Освен това обаче се оказва, че тя е много полезна за мозъка, защото подобрява дългосрочната памет. Това се потвърждава от изследване, проведено със 180 души. Те били разделени в три групи, като едните пили чай от мента, вторите чай от лайка, а третите – гореща вода. 20 минути по-късно учените направили тестове на паметта и когнитивните им функции, както и на настроението им. Оказало се, че за разлика от горещата вода и лайката, ментата драстично подобрява дългосрочната памет и бдителността.
Розмарин
Розмаринът има изключително въздействие за проспективната памет – тя отговаря за способността ни да запомняме специфични идеи и събития, които ще се случат в бъдеще – например, среща в 18.00, рожден ден на някой приятел и т.н. Учени проведоха изследване със 175 души на възраст над 65 години, които били разделени в три групи - първата била изпратена в стая с аромат на розмарин, втората - в стая с аромат на лавандула, а третата - в стая, в която нямало никакъв аромат. Учените установили, че тези, които вдишали розмарин, имали повишена бдителност и проспективната им памет работела по-добре.