Необходими продукти
6-7 броя моркови
2 стръка целина
2 с.л. джинджифил
3 скилидки чесън
3 клонки мащерка
1.5 литра зеленчуков бульон
1 с.л. семена фенел
200 г френска леща
За зеленчуковия бульон:
2 глави лук
2 стръка целина
2 броя моркови
1/2 стрък праз
2.5 литра вода
1 бр. дафинов лист
1 с.л. сол
1/2 ч.л. семена кориандър
1/2 ч.л. черен пипер на зърна
3 скилидки чесън
4-5 стръка прясна мащерка
3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне
Пригответе бульона. В голяма тенджера налейте 2.5 л студена вода. Сложете едро нарязаните зеленчуци, подправките, солта и билките. Варете 20 минути след завиране на средно силен огън.
Сварете лещата. В тенджера налейте 700 мл студена вода, сложете лещата и варете 30-35 минути след завиране. Посолете на вкус, свалете от котлона и оставете настрана.
Изпечете морковите. Обелете измитите моркови и нарежете на едро. Сложете ги в тавичка за печене, полейте с 2 с.л. зехтин, овкусете със сол и поръсете със семената копър. Разбъркайте добре и печете 30 минути в предварително загрята фурна, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
Всички стъпки за приготвяне на рецептата и видео можете да видите тук!