Само след броени часове идва мигът на Възкресението, а в София от рано сутринта мирише на козунаци. Най-сръчните домакини са оставили тестото да втасва цяла нощ и сега пекат вкусните сладки хлябове, а за тези, които вчера не са месили остава само един избор - да купят козунак. Да, обаче от къде? За да ви улесним тази сутрин се разходихме до някои от емблематичните столични пекарни и проверихме къде в София правят най-вкусните козунаци. Разбира се, не претендираме за изчерпателност или пък точност - все пак удоволствието да опитаме цели 5 различни козунака си заслужаваше. Ето кои места провери woman.bg докато издирваше перфектният софийски козунак:


Като за мечета - в Orsetti

Великденската коломба на тази пастичерия в София е нашият безспорен фаворит. Тук се оказва, че всичко е специално - от рецептата до продуктите, които се влагат в този деликатес. Всъщност за тези, които не знаят - великденска коломба (от ит.език colomba pasquale) е сладкиш, известен в Сицилия още от древността. Съвременната визия се създава в фабриката Мотта в гр. Милано през далечната 1919 г. и оттогава неизменно присъства на празничната трапеза в Италия. Великденската коломба, която открихме в София, носи вкуса на миланските майстори сладкари, произвежда се по традиционна рецепта с натурални продукти, прецизност и много любов...и е ужасно вкусна. Мммммм.....


На ъгъла на Витошка и Графа

В малката пекарна почти на ъгъла на "Витоша" и "Алабин" откриваме страхотни козунаци с отличен вкус и много, много бадеми и ядки. Разбира се, баничките и щруделите ни разсейват страхотно много, но ние не им се даваме и продължаваме козуначеното си "изследване" .


Опашки пред Йован

Минаваме да видим и какви козунаци е изпекъл холандецът Йован. Там намираме дълга опашка, а още една пряка преди пекарната мирише на козунаци. Тази година Йован е пуснал и малко по-модерна серия с парченца цветен локум, които се радват на голям успех. Козунаците му са евтини и вкусни, така че хапваме няколко парчета и продължаваме напред.


Козунак в целофан - като от майстори хлебари

Майсторите хлебари този Великден явно са изпекли козунаците доста преди празника, защото при тях ухае на банички, а не на ванилия и стафиди. Все пак опитваме парче от техните козунаци и оставаме доволни - опаковани в целофан, като подарък за важен повод - козунаците им тази година са наистина добри.


Старата пекарна на ъгъла на Заимов и Сан Стефано

Любезната продавачка oт старата пекарна на ъгъла на Сан Стефано и Заимов не оставя на мира екипа ни, докато не си вземем два козунака. Били по различни рецепти, но и двата - страхотни. Вярваме й, макар че вече нямаме никакви място в стомаха. Вярно е, че не всеки ден е Великден, но козуначеното ни изследване се оказа наистина "тежка" работа. Все пак се насладихме на София - тиха и спокойна, без почти никакви коли по улиците, с цъфнали лалета и в очакване на Възкресението.