Тероризмът е най-уродливото и жестоко явление в съвременния свят. Но дори в най-мрачните низини на човешката душа може да прозира най-светлото и топло чувство – любовта. Това е модерна драма за влюбването във врага, напук на политиката, религията и шпионските игри. Доказателството, че любовта няма да спаси света, когато избухва между преводачка от ФБР и германски рапър - вербовчик на „Ислямска държава“.

Предисторията


Работата на Даниела Грийн е да разследва терористи, а не да си пада по тях. Но тя прави именно това. Мъжът, който преобръща живота й, е германецът Денис Кусперт, познат още като рапъра Deso Dogg. Атлетичен, татуиран, вдъхновен от гангстерския стил на американските хип-хоп изпълнители, той приема исляма, след като преживява автомобилна катастрофа. Но не спира дотам. Преди 5 години заминава за Египет и Либия, а след това за Сирия, където започва бойна подготовка с екстремистите.

Той не достига до световната музикална сцена, но славата го застига в редиците на ИДИЛ. Нашумява с това, че пише прославни песни за Осама Бин Ладен, заплашва с убийство тогавашния президент Барак Обама и редовно се появява в пропагандните видеоклипове на терористичната мрежа. Същинската му дейност е набиране на джихадисти онлайн.

Бойното му име е Абу Талха ал-Алмани. Той е толкова опасен, че САЩ опитват да го ликвидират с въздушен удар, а бившият държавен секретар Джон Кери изрично го споменава в свое изказване като „титулуван международен терорист“. От другата страна е Даниела Грийн – опитен преводач, образцов служител на ФБР в Детройт, трудолюбива и умна жена, която по-късно адвокатът й ще определи като „очевидно наивна“ и „горчиво разкаяна“.

Всичко това се случва през 2014-та година, но излиза наяве чак сега, след като CNN получи екстензивен достъп до съдебни документи по делото срещу Грийн.

Жена за пример


Нищо в нейната биография не предвещава, че е способна на такъв драматичен обрат. Може би след няколко години Холивуд ще произведе филм по тази невероятна история, сблъскала два противоположни свята. Надявам се, ако това се случи, режисьорите да обърнат внимание на психологическия трус да се влюбиш в този, който иска да те унищожи.

Даниела Грийн е родена в бивша Чехословакия, израства в Германия и рано се омъжва за американски офицер. Така се установява в САЩ, където завършва магистратура по история. Тъй като говори перфектно немски език, Грийн започва работа като сътрудник-преводач към ФБР, а след дълъг и сложен вътрешен процес по кариерно развитие стига до пост с достъп до класифицира информация.

Именно тя разследва Абу Талха ал-Алмани – следи и анализира комуникацията през няколко негови профили в интернет, телефонни номера и три Skype регистрации, като до едната има ексклузивен достъп. Смята се, че именно по този канал двамата установяват контакт. Остава тайна как точно се е развила връзката им, която социалните мрежи оживено коментират като лудост, самозабрава и фикция.

Невъзможното


Лъжейки ФБР, че ще гостува на своите родителите в Мюнхен, 38-годишната жена влиза в Сирия през турската граница и се омъжва за Deso Dogg, макар че в САЩ се води семейна. Тя, разбира се, издава на своя възлюбен, че е държан под лупа от тайните служби в САЩ и Европа като потенциален организатор на атентати на тяхна територия.

Няколко седмици след „сватбата“ Грийн осъзнава, че е направила „ужасна грешка“. Прихванати от разузнаването нейни имейли разкриват, че тя се чувства слаба, объркана и не знае колко време може да издържи в „суровите условия“ на контролираните от джихадистите територии. В друг имейл Даниела открито споделя, че ако се завърне в Америка, ще лежи дълги години в затвора. Тя напълно осъзнава, че е предала не само своите близки, но и националната сигурност на новата си родина.

Последствията

Пет седмици по-късно Грийн отпътува за САЩ, където още на летището е арестувана. Обвинена е, че е излъгала в полза на международна терористична организация. Признава се за виновна и получава наказание от две години затвор. Това изглежда странно на фона на средното наказание за американски граждани, стигнали под знамената на ИДИЛ – 13 години зад решетките.

Юристи коментират, че Грийн се е отървала с по-лека присъда, защото се е съгласила да сътрудничи на властите. Това не разсея съмненията, а още повече ги подхрани. Тя не е редови гражданин. Постъпката й е повече от смущаваща за специалните служби на Вашингтон. Особено за ФБР, чиято основна задача е да залавя терористите на американска територия.

Теориите

Миналото лято Грийн излиза от затвора – и то ден, след като Пентагонът съобщава, че Абу Талха ал-Алмани не е ликвидиран. Едната от версиите е, че служителката всъщност е изпълнявала мисия да се сближи с него. Други допълват, че американката е нямало как да се срещне с топ-терориста, ако това предварително не е било одобрено и координирано с ръководството на ИДИЛ. Трети се съмняват, че цялата история е измислена от CNN.

Към днешна дата Грийн работи в хотел и иска да бъде забравена. Това надали ще се случи скоро, защото интересът към нея е огромен.

А вие какво мислите – възможно ли е да се влюбиш в терорист, когато работата ти е да го вкараш в затвора. Истинска история или поредната фалшива новина?


Автор: Ани Филева