Автор
Woman.bg

Любомир Розенщайн: Статусите от стените са само шумно и лъжовно представление

За пътя към себепознанието днес, за наученото и изживяното в продължение на дългогодишна всекидневна йога практика разговаряме с Любомир Розенщайн, автор на „ВЪТРЕШНИЯТ ЛЕЧИТЕЛ : Пътят на йога: спокойствие, здраве, благополучие и живот в XXI век“, която издателство „Колибри“ ще пусне от печат в поредицата „Духовност и самоусъвършенстване“ в началото на юни. Вижте какво разказва Розенщайн за днешното битие, за илюзиите и технологиите:

-След като предишните Ви книги бяха посветени на невролингвистичното програмиране, хипнозата и медитацията, фокусът във „Вътрешният лечител“ е върху йога. Защото йога днес е свръхмодно понятие ли?

-Йога днес е на мода, също катовеганството, суперхраните, диетите на звездите, мултиспортът и селфито с плочки на корема... Зад онова, което изглежда така хубаво и привлекателно по стените в мрежата, се крие по една виртуална илюзия и едно виртуално обещание, че щастието е лесно - само на една ръка разстояние. Достатъчно е да протегнеш ръка и да го откъснеш, точно както предишните поколения късаха ябълки от дървото. Всяко решение трябва да бъде лесно, всеки избор – незабавно достижим. Живеем във времето на насладите и практическото изобилие, във време, в което можем да си позволим всеки ден съвсем немислими в миналото неща, и още, и повече, и без никакви ограничения. И желанията ни наистина нямат ограничения. За нас е лесно да се озовем за един уикенд на хиляди километри разстояние просто ей така, за да се тагнем, лесно е да си поръчаме дреха или книга от другия край на света, да наблюдаваме в момента какво се случва на различни континенти или да опитваме най-екзотични храни. Животът като че ли никога не е изглеждал толкова привлекателен и лесен, толкова неизискващ усилие... Никога досега хората не са били толкова изпълнени – със събития, с новини, с вещи, с храна, с претенции... И в същото време – хората никога не са били толкова изпълнени и с отчаяние. Тихото отчаяние, както преди близо две столетия още го назовава Хенри Дейвид Торо. Но тогава той долавя с гениалността си само зародиша на онова, което днес ще ни изяжда до разпад и разрушение... В нашия ярък, шумен и пълен с възклицания живот то е, което отвътре разяжда душите ни – усещането, че сме подредили дните си кухо и всъщност не можем да управляваме онова, което се случва с нас, откритието, че зад привидното многообразие от избори всъщност нямаме избор, болката, че всекидневието ни е програмирано така, че ни отдалечава все повече от истинските ни човешки същности.

-Това ли ни изяжда наистина - усещането, че не можем да се справим?

-Да, дълбокото усещане на нашето време е, че сме изтървали нишките на съдбата си. И в плана на отделната личност, и на страната, и на планетата... Йога твърди, че това е неминуемо, когато човек престане напълно да си дава сметка защо съществува на тази земя... Тогава следва разпад на вътрешния свят на човека – и ние днес сме изправени пред него – депресии, тревожност, паника, страх в невиждана масовост и размери, наркотици, преяждане, разюздан секс, престъпност. Следва разпад на човешките взаимоотношения – и ние тук също сме на границата. Ако някому се случи нещастие на улицата, минувачите вече не оказват помощ, а вадят телефоните, за да постнат снимки и клипчета в мрежата - качества като човечност, състрадание, близост, самоотверженост са все по-редки и изключителни. Неща, които само допреди няколко десетилетия се подразбираха. Следва и разпад на околната среда - въздухът е отровен, водата е отровена, горите, птиците и океаните си отиват... Оказва се, че хубавите ни прекрасни дни и лъскави статуси от стените са само шумно представление, с което се опитваме да излъжем себе си, да се отдалечим от плашещата истина... Йога днес също е въвлечена в това представление, но интересът към древното познание е същевременно опит, най-често неосъзнат, поне в началото, да се намери път, да се победи отчаянието, което разрушава и разболява.

Четете още: Надя Буланже: Най-влиятелният учител в света след Сократ

-Нали срещу болестите днес има фармацевтика, свръхразвита медицина, която разширява непрекъснато познанията и възможностите си...

-И носи заедно с това илюзията, че срещу всяка болка и страдание има хапче или операция, които се справят с него начаса. Че нещо отвън може да разреши проблемите, които си създал в себе си вътре. Това е същото като надеждата, че извънземните ще дойдат в последния момент, за да ни спасят от природен катаклизъм, предизвикан от нашето напълно немарливо и унищожително отношение спрямо природата... Ние плуваме и буквално се давим в море от холивудски илюзии.
Йога ни учи, че вътре и вън от нас действително съществува свят, изтъкан от хармония. Един свят, в който можем да бъдем цялостни, а това означава и смислени, и спокойни, и здрави. И че с всеки един ден от живота си, с всяко свое действие или бездействие, мислене или немислене, будност или приспано и замъглено, замаяно съзнание, предприемаме избор – дали да бъдем част от този свят на хармония или да отчупваме парченца от него, да го разкъсваме и разрушаваме. Да разкъсваме и разрушаваме себе си, хората около нас и планетата. Това е изборът дали да бъдеш ведно със своя вътрешен лечител или да го зачеркнеш и да си останеш в илюзията...



Четете още: Всяка раздяла е връзка, всяка загуба – шанс за промяна

рочети повече на: http://woman.bg/art-box/vsyaka-razdyala-e-vruzka-vsyaka-zaguba-%E2%80%93-shans-za-promyana.50821.html

-Какъв тип книга е "Вътрешният лечител"?

-Вътрешният лечител е едно съвсем практическо ръководство. Не съм повтарял стандартните техники и комплекси с йога упражнения, които обикновено ще срещнете в студията, събирал съм онова, което е достигнало до нас като знание за вътрешния свят на човека, онова, което действително е помогнало – на мен, търсено и експериментирано всеки ден в продължение на последното десетилетие. Йога е знание, което се постига единствено с вътрешен опит, една малка практика е много по-ценна от много приказки, стига да се прилага с решителност, последователност и дисциплина. И колкото и да сме различни днес, колкото различни да изглеждат мислите ни, стремежите ни, желанията ни, дълбоко в себе си ние сме водени от една и съща вътрешна потребност – да водим живот на смислени човешки същества, а това означава с разум и съзнание. Разумът и съзнанието изискват когато се изправиш пред трудност, да я преодолееш, а не да се опитваш да я избегнеш. Разумът и съзнанието изискват да развиваш качествата, с които можеш да побеждаваш съдбата си. И да, това се постига с цената на всекидневно усилие – цена, която днес ни се струва неизмерно висока, защото усилието не се вписва в потока на обещаното лесно изобилие... Опитът и здравият смисъл показват, че ако трябва да пресечеш река и не знаеш да плуваш, много висока е вероятността дълбоките и буйни води да те отнесат. Йога ни учи да плуваме в реката на живота, да не се оставяме изцяло на течението, колкото и привлекателно да изглежда в отделни моменти това. И в този смисъл йога не само не е остаряла, но е съвсем актуална във времето на привлекателното, удобно и самоубийствено носене по течението.