Автор
Woman.bg

Исторически факти за брака, които ще ви шокират

О, времена, о, нрави, е възкликнал Цицерон. Въпреки това съществуват някои неща като например тези любопитни факти от брачния живот, които дори и времето не е успяло да заличи.

Брак между братовчеди

Днес все още в някои държави по света на брака между братовчеди се гледа като на нещо напълно нормално. В списъка попадат предимно държави от Близкия Изток. Причината семействата до ден днешен да сключват брак с роднини е да се запазят здрави семейни връзки, които да не позволяват имотите да преминат в ръце извън фамилията.

Брак с мъртвец

Колкото и нереално, странно и шокиращо да ви звучи, такава традиция съществува. В някои общества родителите имат право да уредят брак на своите деца с покойник. Дори съществува закон, позволяващ брака между жив човек и мъртвец, и то не в някое първобитно племе, а в страна като Франция. Причината за това опира отново до материалните блага и имоти, които по този начин остават само и единствено в ръцете на живия младоженец.

Четете още: Най-необичайните сватбени традиции по света

Съпруг на гости

Жените от едно островно племе в Индонезия приемат съпруга си единствено като любовник. Той се появява в къщата на съпругата си само през нощта, изпълнява съпружеския си дълг, а при изгрев слънце се завръща в дома на родителите си.

Брак без свещеник или свидетел

Преди брачният закон от 18-и век актът на бракосъчетание в Европа не изисквал намесата на свещеник и свидетел. Това било променено, след като Лорд Хардуик издал закон през 1753 г. в Англия сключването на брачен съюз да се извършва по време на официална церемония пред свидетели и свещеник. Законът също така задължавал двойките под 21-годишна възраст да минават под венчилото единствено след изричното позволение на родителите си.

Бракът между еднополови двойки не е от вчера

Бракосъчетанието между хомосексуални двойки всъщност не е от вчера. Той е съществувал още в древен Рим, а преди това и в някои индиански, африкански и азиатски общества. Значението на такива бракове в миналото обаче било коренно различно от това днес. Такъв тип "бракове" по-скоро се възприемали като братско обвързване.

Мъж без съпруга не става за нищо

В древна Гърция и Рим мъжете, които оставали ергени, не били допускани на обществена длъжност. Дори имало дебат дали бракът не трябва да се превърне в задължителен акт. В древен Рим стигнали още по-далеч. Император Август бил толкова убеден в ползите от брака, че дори прокарал закон, с който се наказвали всички ергени.

Мъж в женски дрехи

В Кения съществува традиция, според която съпругът в продължение на цял месец след сватбата трябва да се облича в женски дрехи и да прави всичко онова, което жената прави. Целта е по този начин да почувства тегобата на женския живот върху себе си, с което да се научи да уважава брачната си партньорка.

Три дни на секс

В Индия има племе, при което семейният живот продължава точно три денонощия. Единственото задължение на младоженците през това време е да не правят нищо друго, освен секс. Колкото повече, толкова по-голяма е вероятността жената да зачене. Целта е жената да зачене. След края на третия ден мъжът си тръгва, а роднините на булката го заричат никога повече да не се връща обратно. Ако невестата е заченала през това време, отговорността за отглеждането на детето се пада както на неговата майка, така и на останалите членове нейното семейство. По закон същата жена получава и пълното право да си хване толкова любовници, колкото сърце й пожелае.

От скалата надолу с главата

За да докажат любовта си към своята избраница, мъжете на Андалусия трябва да демонстрират с пълна готовност своята смелост пред нея. За целта застават на висока скала и скачат надолу с главата в морето. С този жест младоженците трябва да докажат, че са готови да преодолеят всякакви изпитания и опасности в името на любовта и семейния дълг.

Четете още: Сватбени традиции от цял свят