Точно в 12 часа на 6 юли бе дадено началото на Сан Фермин 2017 – традиционните испански празници в Памплона, провинция Навара, които съчетават кръв и вино, танци и битки, свободно пуснати бикове и крясъци, предизвикани от високия адреналин. И предлагат зрелища, предавани по цял свят.

С една дума: Сан Фермин за испанците има същото значение като карнавала в Рио за бразилците и е също толкова традиционен, колкото и кукерските празненства в България. С тази разлика, че ежегодно към централните улици на иначе малкото градче Памплона (195,853 души в градската част) се стичат до 3 милиона туристи, които искат да участват в екстремната гонитба с бикове, да се забавляват или просто да гледат някоя от стотиците програми по време на фиестата.


Фестивалът традиционно се открива със специални пиротехнически ефекти, наречени chupinazo точно в 12 часа на обед. Тази година chupinazo беше изстрелян от балкона на красивата сграда на Градския съвет и беше излъчван на големи екрани из целия град.

Всяка година празникът продължава точно 9 дни. В програмата за 2017-а са подготвени 425 различни представления и шоута.

Без съмнение най-очаквано и популярно сред туристите шоу е пускането на биковете или така нареченото Encierro de Toros. То ще започне на 7 юли в 8 часа сутринта и ще продължи всеки ден до края на фестивала на 14 юли. А в последния ден всичко ще приключи с традиционното пеене на песента Pobre de Mí.

Както всяка година, и тази биковете ще бъдат пуснати в „коридори“ по специално обезопасени калдаръмени улици, а участниците в „надбягването“ ще трябва да се спасят от тяхната агресия.

Разбира се, тичането всеки път е изключително кърваво. През добрите години Сан Фермин приключва едва с по няколко ранени, но не са изключение и случаите, в които любители на адреналина завършват живота си под копитата или върху рогата на обезумелите животни.

От 1910 година, когато започва отбелязването на „черната статистика“ на Сан Фермин, общо 16 души са загубили живота си в уличната гонитба. Но последният смъртен случай не е от толкова скоро. Става дума за фаталното нараняване на Даниел Химено през 2009-та, който загива под копитата на неуправляемия бик Капучино...

На сайта на Сан Фермин може да се види трагичната история не само на Химено, но и на всички загинали през годините, както и най-големи подробности за „героичната им смърт“, с описания до детайл на съответния бик-убиец, включително на неговия характер. Това само показва доколко обсебени от екстремните изживявани, а дори и от мисълта за смъртта са участниците и организаторите на традиционната испанска фиеста с бикове.


Но Сан Фермин не е само безумното (и все пак най-предаваното по света) улично шоу, при което мъжете тичат пред бесните животни.

Всъщност кръвта, ранените и дори жертвите са по-скоро изключенията, които придават ненадминат колорит на фиестата. Sanfermines, както испанците наричат тези специални празнични дни, всъщност са предназначени за цялото семейство, включително за децата, за които са организирани редица забави и концерти.

Докато възрастните обливат празненството обилно с вино и бира, туристите могат да се наслаждават на народни песни и танци, да слушат музика на улицата, да гледат фолклорни фестивали, да снимат религиозни песни и процесии, да присъстват на католически меси, да участват в улични театри, да посетят състезания по хвърляне, гълтане, жонлгиране и въртене на огън, да се насладят на фойерверките сред облечените червено и бяло жители и разбира се – да отидат на корида.

Сан Фермин е емблема на приключенския туризъм

Цената на организирането на тазгодишния фестивал се изчислява на 1.3 млн. евро, което е с 3% повече от миналата година. Това говори за по сериозна подготовка – и съответно, очакванията са и за още по-голям поток от туристи.

Защото чужденците знаят, че Памплона няма как да ги излъже и ще им даде повече, а не по-малко. Познавайки испанския нрав, фиестите ще бъдат денонощни, макар официалната програма да завършва около 23:30 часа всяка вечер.

А жестоките кориди и надбягването с бикове ще бъдат най-шумната и най-коментирана част от фестивала. Най-зрелищната, но далеч не и най-приятната. Сан Фермин е жива традиция, превърната изключително успешно в туристически коз на Испания.


Марина Стоименова