Автор
Кристина Кирова

Днес Ейми Уайнхаус трябваше да навърши 40

Липсва ни Ейми Уайнхаус...Чудатото дребничко момиче с необичайната прическа, безкрайната очна линия, малката прилепнала рокля и огромния глас остави една незабравима диря в света на музиката.

Безспорно Ейми е едно от онези явления в музиката, които никога няма да бъдат забравени и които оставиха своята ярка следа в изкуството в рамките на краткия си земен път. В началото на кариерата си тя бе сравнявана със светилото в джаза Били Холидей и в музикалните среди често я наричаха нейното младо копие, заради характерния ѝ глас. Ейми успя да изгради свой собствен стил и да наложи нова мода в музиката. Тя не беше просто продукт, тя беше творец.

Ейми Уайнхаус е родена на 14-и септември 1983 г. в Лондон в еврейско семейство. Баща ѝ Мичъл е таксиметров шофьор, а майка ѝ Джанис работи като фармацевт. Ейми има и по-голям брат на име Алекс. Малкото чаровно момиче било пленено от магията на джаза още от ранна детска възраст, тъй като в родния ѝ дом постоянно звучала музиката на Франк Синатра и Ела Фицджералд. Освен към пеенето Ейми проявява интерес и към китарата. Написва първата си песен, когато е едва на 18 г., а десетилетие по-късно се превръща в музикална легенда. Магическото творчество на Ейми Уайнхаус е симбиоза между поп, джаз, фънк, соул и блус.

Още с дебютния си албум „Франк“, младата англичанка прави силно впечатление на публиката и бързо става любимка на меломаните, благодарение на непринуденото си поведение, красивия си тембър и високото си вокално майсторство, с което успява да достигне до душата на слушателя. Ейми се превръща в световна сензация през 2008 г., когато излиза хитът ѝ „Rehab”, който е реално отражение на живота ѝ тогава.

И въпреки че британската певица се превръща в един от най-забележителните музиканти на века, медиите акцентират върху зависимостта ѝ към наркотиците и алкохола и върху скандалното ѝ поведение. Ейми Уайнхаус попада в капана на любовта, който е един от факторите, подтикнали я към опасните вещества и спиртните напитки. Известно време тя бе омъжена за любовта на живота си Блейк Фийлдър-Сивил, но само две години по-късно се разделят. До края надните си Ейми не спира да страда за бившия си мъж и според някои зависимостта ѝ към алкохола и наркотиците се засилва чувствително след раздялата им. Певицата дори татуира името на Блейк върху лявата си гърда, а посланието гласи, че той притежава сърцето ѝ.

На сцената Ейми Уайнхаус е стилна, но непретенциозна. Кичът, сложните хореографии и шоу сценарии, присъщи на много звезди, при нея отсъстват. Тя музицира, излива болката си, заразява с моментната си радост и успява да те омагьоса и въвлече в собствения си свят. Ейми Уайнхаус умира през лятото на 2011 г.., на 23 юли, от свръхдоза, споделяйки съдбата на Кърт Кобейн, Джим Морисън, Дженис Джоплин, Джими Хендрикс... завинаги на 27.