Автор
Woman.bg

Отиде си Жана Моро-вечната съперница на Бардо и Деньов

Какво е общото между Пиер Карден, Майлс Дейвис, Луи Мал, Франсоа Трюфо и Тони Ричардсън? Една жена-френската актриса Жана Моро, която почина днес в дома си в Париж. Карден обича да се хвали, че тя му е била любовница, режисьорът Ричардсън зарязва жена си Ванеса Редгрейв заради нея, колегата му Луи Мал я прави звезда във френското кино, но въпреки това тя не се омъжва за никой от тях. Има два брака и десетки афери, но винаги държи най-много на свободата си. Заради майка си. Тя е англичанка и танцьорка във „Фоли Бержер”. Жана успява да спечели пари в театър „Комеди Франсез” и ги дава на майка си, за да си тръгне от вкъщи, където е тормозена от съпруга си-бащата на актрисата.

Като дете се разочарова от училището и го напуска. Тя е самоука, не е взела матура. Работи и чете. Четенето е нейния наркотик и свобода. Научава се да срича и да пише на 4-годишна възраст с помощта на чичо си. „В колежа ме караха да чета на глас. Винаги съм била очарована от думите, от тяхното изговаряне, от дикцията, точния изказ и избора на думите.” До последните си дни тя чете по два часа на ден, а сред големите й приятели са Маргьорит Дюрас, Жан Кокто, а Орсън Уелс я нарича велика актриса.

Пробивът й идва с със зараждането на френската "нова вълна" в киното. Тогава вече покойният режисьор Луи Мал, я заснема в емблематичните си филми "Любовници" (1958) и "Асансьор за ешафода" (1958). Веднага след премиерата им Моро се превръща в секссимвол заедно с Бриджит Бардо и Катрин Деньов, с които винаги е в съперничество. Участва в над 100 филма и често журира по фестивали. Иконата на френското кино, която си отиде на 89 години, винаги е твърдяла, че дължи дълголетието си на общуването с млади хора. Задължително е облечена в „Шанел”, често ходи по премиери и не рядко псува, въпреки достолепния си вид. „Животът не свършва на 30 години”, отсича в типичния си стил приживе.

Четете още: Кой събра Катрин Деньов с 40 години по-млад мъж