Автор
Woman.bg

12 филма на Pixar, в които има по-дълбок смисъл, отколкото си мислите

Анимационните филми са същинска житейска школа. В уж простичките сюжети могат да се крият дълбоки истини и безценни уроци. Прегледахме шедьоврите на студио за анимация Pixar и се изненадахме колко важни и зрели изводи може да си направи човек от тези детски филмчета.

"Търсенето на Дори" (2016)



Главна героиня във филма е сладката рибка Дори, която е ужасна забравана. Тя мечтае да намери семейството си, но заради болестта ѝ това не е толкова лесно да се направи. Пропуските в паметта са вроден недостатък на Дори. С помощта на този анимационен филм възрастните могат да покажат на децата колко е важно да приемат другите такива, каквито са.

"Добрият динозавър" (2015)



В този анимационен филм става дума не само за приятелството между едно малко момче и голям динозавър, но и за един свят, в който е победила природата, а не цивилизацията. Докато децата се радват на динамичния сюжет и ярките герои, възрастните се замислят за страха, който е трябвало да преодолее динозавъра Арло и за силата на истинското приятелство.

"Отвътре навън" (2015)



Един от най-силните филми на студио Pixar, при това одобрен от психотерапевти. Главната героиня на „Отвътре навън“ е малко момиче на име Райли. Тя се опитва да овладее емоциите си (радост, тъга, страх, гняв и отвращение). По нейния пример възрастните и децата виждат, че е хубаво да изпитваме различни чувства, стига ние самите да ги контролираме.

"Храбро сърце" (2012)



Този филм ни напомня всеизвестната истина, че никой не е длъжен да отговаря на нечии представи за идеала. Наблюдавайки взаимоотношенията на смелата Мерида с нейната майка, която вече е планирала в подробности бъдещето на дъщеря си, разбираме, че момичетата не е нужно непременно да бъдат нежни принцеси – особено ако обожават щурите приключения.

"Нагоре"(2009)



Тъжна и трогателна история за старостта. Карл с носталгия си спомня за жена си приключенията, за които са мечтали заедно. Срещата с весело момче-скаут показва на Карл, че все още не е късно да замине на невероятно пътешествие и че на всякаква възраст човек има нужда от магията на приказките.



"Уол-И" (2008)



Анимационен филм за дълбоките чувства и за огромната отговорност, която носи човечеството. „Уол-И“ ни учи да се грижим за Земята още отсега, демонстрирайки какво ужасно бъдеще ни очаква, ако взимаме ресурсите на планетата за даденост.

"Рататуи" (2007)



Мишлето Реми мечтае да стане велик готвач и това, че почти никой не вярва в него, не му пречи да се стреми към целта си. „Рататуи“ ни учи, че произходът и свързаните с него стереотипи не означават нищо, ако човек има достатъчно смелост, за да покаже какво може.

"Колите" (2006)



Маккуин Светкавицата е типичният самоуверен победител, който тепърва ще разбере, че не бива да подценява помощта на екипа от професионалисти, колеги, учители, приятели и фенове, благодарение на която стига пръв на финала.

"Феноменалните" (2004)



Главните герои във филма са членовете на едно семейство, което се опитва да изглежда нормално. Криейки супер-способностите си, те се чувстват потиснати и нещастни. Поуката е, че талантът и уменията са неразривна част от личността и че отказвайки се от тях, се отказваме от самите себе си.

"Търсенето на Немо" (2003)



Марвин се опитва да защити сина си Немо от външния свят, но прекомерната му загриженост не води до нищо добро. Трябва да сме наясно, че децата имат нужда не от забрани, а от уроци и подкрепа в опознаването на заобикалящата ги действителност.

"Таласъми ООД" (2001)



Задачата на таласъмите в този филм е да изплашат всяко едно дете. Но страхът е най-лошото оръжие и не може да залегне в основата на едно процъфтяващо общество. Героите постепенно разбират, че взаимното разбиране, уважение и дружелюбие са много по-силни от страха.

Играта на играчките (1995)

Една невероятна приказка за играчки, които живеят свой собствен живот, докато никой не ги гледа. Те също изпитват ревност, приятелски чувства и носталгия. Играчките от филма по нищо не се отличават от хората и също се нуждаят от обич и внимание.

Автор: Ива Петрова