Доказано е, че различните диети могат да ви помогнат да отслабнете, но понякога могат да увредят вътрешни органи или поне да окажат неблагоприятно влияние върху здравето ви. Ето защо сега ще ви обърнем внимание на няколко храни, чиято консумация - точно така! - води до естествено изгаряне на калории. Включете поне няколко от тези храни в ежедневното си меню и със сигурно скоро ще забележите разлика в тонуса и килограмите си.

Грейпфрут

Общоизвестно е, че грейпфрутът ускорява метаболизма. Бонусът е, че този плод ще ви помогне да се почувствате сити по-бързо и за по-дълго време.

Освен това грейпфрутът е богат на фибри и стабилизира нивата на кръвната захар. Можете да го добавите към плодова салата, шейкове или да си направите един хубав фреш от него - да, горчив е, но това е част от ползата му.

Целина

Тайната на целината е много проста: тя съдържа малко калории и при консумацията ѝ вие горите повече, отколкото приемате. Зеленчукът се състои предимно от вода, затова не е добър вариант да бъде основна храна в диетата ви - така няма да получите необходимите ви минерали и хранителни вещества, така че най-доброто решение е да я комбинирате с други храни за максимален положителен ефект.

Пълнозърнести храни

Проучванията показват, че пълнозърнестите храни са по-здравословни от рафинираните зърнени продукти и намаляват риска от хронични заболявания. Този вид храни са идеални за много диети, тъй като отнемат повече време за храносмилане и ни държат сити по-дълго. Пълнозърнестите храни са богати на витамини, минерали и въглехидрати, а пък са с ниско съдържание на мазнини.

Зелен чай

Тази екзотична азиатска топла напитка от години присъства в ежедневието ни заради своите здравословни свойства. Богат на антиоксиданти, зеленият чай ускорява метаболизма и ни помага да слабеем, особено консумиран охладен на гладно.

Омега-3

Научно доказано е, че омега-3 мастните киселини действат като регулатор на метаболизма. Те влияят върху нивото на хормона лептин, който контролира изгарянето на мазнини. Тъй като те не се произвеждат от тялото ни, можем да си ги набавим от храната – най-вече при консумацията на риба или чрез специални добавки.

Кафе

Всички знаем, че кофеинът ни помага да се чувстваме бодри, но ползата на кафето е далеч по-сериозна. Когато кафето попадне в организма ни, сърдечната честота се увеличава, кръвното налягане се повишава (имайте предвид това!), отнема се повече кислород за функциониране на физиологията ни и се горят калории. За съжаление, ефектът се разваля, ако добавите мляко, сметана или захар.

Авокадо

Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които ускоряват метаболизма и предпазват клетките от свободните радикали. Доказано е, че този плод намалява нивата на холестерола, лекува рани, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт и е полезен за вашите очи и коса. Можете да добавите половин авокадо към салатата от домати и – поръсена с морска сол, да я превърнете в здравословна закуска. Авокадото пасва и на ястия със зелен боб и спанак, така че спокойно можете да го включите като съставка от основното си ястие на обяд или вечеря.

Лютиви храни

Всяко пикантно нещо принадлежи към групата на храните, които горят калории много бързо. Освен че разпалват горещите емоции, те са много бедни на калории. Хапвайте люти чушки, добавете към храната си люти подправки или сосове (но четете внимателно етикетите за всякакви емулгатори и консерванти).

Чия

Семената от чия са една от модерните супер храни. Богати на протеини, фибри и омега-3 мазнини, те стимулират обмяната на веществата, потискат апетита и спомагат за изгарянето на мазнини. Накиснете ги за около 15 минути и ще видите, че увеличават до десет пъти размера си. Те ще ви заситят за дълго и ще ви предпазят от преяждане. Семена от чия можете да добавите към шейкове, салати, кисело мляко или овесена каша.

Бразилски орехи

Една от най-вкусните храни, която провокира организма да изгаря повече калории, са бразилските орехи. Те ускоряват метаболизма, помагат в борбата с целулита и стимулират имунната система. Можете да хапвате ядките, да пиете мляко от бразилки орехи или пък да ги настъргвате върху плодовата си салата. В комбинация с физически упражнения, ефектът ще е бърз и впечатляващ.

Четете още: Здравословното хранене било вредно