Автор
Woman.bg

Внимание, дами! Може ли вашето любимо огледало да е проводник на лоша енергия?

Феноменът „Огледало“ е вълнувал човечеството от незапомнени времена до ден днешен. Около него и неговото влияние върху човешката душа и съзнание съществуват безброй прелюбопитни теории, легенди и митове, на които дори и съвременният човек продължава да вярва. Нека да надникнем в някои от най-интересните факти, поверия и ритуали, свързани с огледалото, стигнали до нас от древността.


- В миналото хората вярвали, че старите огледала носят беди и нещастия на собствениците си. Те смятали, че колкото по-старо е огледалото, толкова по-негативно щяло да бъде неговото въздействие върху новия му притежател.

- Според други схващания огледалото попивало негативната енергия и отрицателните емоции на хората, които се оглеждали в него. Поетата енергия то предавало на следващите хора, които хвърляли око върху него.

- В миналото се гледало изключително сериозно и на поверието, че колкото повече човек се оглежда в огледалото, толкова вероятността той да бъде урочасан от него става по-голяма.

- Според древните поверия този, който прекарвал твърде много време пред огледалото или се взирал в образа си, отразен върху водна повърхност, остарявал по-бързо.

Какво казват учените по въпроса?


Интересното е, че дори и днес учените не се помиряват с наложилите се с времето негативни теории и суеверия, свързани с огледалото. Много от тях посвещават голяма част от времето си в изучаване влиянието на огледалата върху организма с помощта на свръхчувствителна апаратура. Откритията, до които стигнали те, са наистина интригуващи:

- Ако през деня човек се оглежда често, вечерта самочувствието му пада главоломно, появява се чувство на умора, тъга, меланхолия, паметта отслабва. Изводът, който учените правят, е изненадващо близък до този на езотеричните теории и древните поверия. А именно, че подобен феномен се дължи на факта, че огледалото притежава необяснимата способност да отнема и попива нашата жизнена енергия, което от своя страна води до отслабване както на физическия, така и на психическия ни тонус.

- Така след резултатите от многобройни и дългогодишни проучвания и тестове, всички изследователи са единодушни. Днес все повече експерти и психолози допускат възможността огледалото да поглъща и запаметява до точност енергията на човека, неговите емоции (най-вече отрицателните, защото са по-силни), а след това да проектира натрупаната негативна мощ върху онези, които се оглеждат в него.

- Мистериите около огледалото и неговото въздействие върху личността не спират до тук. Древното китайско изкуство за подреждане на дома също отделя цяла една серия от безценни съвети къде да поставяме огледалото и как да се грижим за него според разположението на други елементи от вътрешния интериор.

Огледалата във Фън Шуй


- Ако имате в дома си счупено или пукнато стъкло и огледало, веднага го сменете.

- Не дръжте в дома си огледала от парчета. Те раздробяват отражението и разрушават творческата енергия.

- Огледалата умножават това, което отразяват. Нека това да са красиви неща: картини, кристали, цветя, купа с плодове и в никакъв случай домакински пособия като метла, кофа и др.

- Не е препоръчително използването на стари огледала в нов дом!

- Не поставяйте огледала в спалните! Те са тънка материален проход към други светове и през тях могат да проникнат зли сили, които да навредят на съня ви. Особено нежелателно е тялото в легнало положение да се оглежда в огледало. Ако вече имате огледала на вратите на гардероба и не можете да ги махнете, може да ги облепите с мебелно непрозрачно фолио, което да не отразява светлината. Поставянето на завеси, които се пускат вечер пред огледалата, също е добро решение.

- Огледалото в коридора не трябва да е срещу входната врата. През нея влиза основното количество полезна енергия, която е необходима за добрия Фън Шуй на жилището, а следователно и за успешния живот на обитателите. Отразявайки се в огледалото тя отново излиза навън, без да успее да се разпространи из целия дом. Това може да доведе до умора, лошо настроение, проблеми от всякакъв характер, защото домът е енергийно отслабен.

- Доброто огледало има такъв размер, че човек може да се огледа в цял ръст и даже остава малко място над главата (това е потенциал за растеж).

- Огледалото може визуално да разшири пространството, допълвайки липсващите според Фън Шуй зони. Разбира се, при съблюдаване на горните правила.

- Дамско огледалце в джоба няма да ви навреди. Поставено с отразяващата повърхност навън. То може да отрази лошите мисли и намерения, насочени към нас.

Четете още: Огледалата в дома според фън шуй

Ето и няколко безценни съвета, почерпени от познанията и опита на миналото, как да се предпазим от вредата на огледалото:


- Веднъж седмично почиствайте повърхността на огледалото с нежна материя, напоена в светена или изворна вода.

- Подръжте за няколко секунди запалена свещ пред огледалото, докато повърхността му започне леко да се опушва.

- Отрицателната енергия може да премахнете и като поставите или обърнете огледалото в посока към ярките слънчеви лъчи.