Автор
Woman.bg

9 изпитани начина да провалите първата си среща

Какво е сега това – мъж съветва жени как да се справят по-добре на първа среща с други мъже (или със същия този мъж, но това е частен случай). Мили дами, както поне по 30 пъти на ден ни подчертавате, вече живеем в XXI век, има равенство между половете и традиционните им роли не са това, което бяха. Поради тази причина и вече от една млада (поне по дух) жена се очаква малко повече ангажираност в процеса на ухажване.

Така, де, не може хем да говорите за еманципация, хем да стоите като принцесата от игрите за Супер Марио и да чакате мустакатия си принц в някое мазе.

Това хубаво, ама води със себе си и поне минимални очаквания за вашето представяне на така важната първа среща. Колкото и невероятно да ви звучи, мъжете не разсъждават през цялото време само с половите си органи и има някои гафове, които могат да откажат и най-хлътналия Ромео. Авторът на този текст и група съветски учени ги събраха за ваше удобство на следващите редове.

Не избирате неутрална територия

Прекрасно е, че си имате една любима чайна някъде в центъра, едно любимо ресторантче на 3 пресечки от офиса и един любим бар на още толкова. Ходете там с приятели и приятелки, даже Него можете да го заведете. Ама по-нататък, моля ви се.

Отпускането е много по-трудно, когато дамата на твоята вечер се прегърне след 20-метрова засилка със сервитьорката и след това барманът дружески я шляпне по задника. Гаранция.

На вас със сигурност ще ви е много комфортно да плувате в свои води, но вероятно на вашия кавалер няма да му остане време да се покаже в истинската си светлина. Ще е твърде зает да се опитва да се впише в обстановката, в която към момента очевидно е чуждо тяло.

Ако трябва да изберете място, спрете се на нещо проверено, което обаче не посещавате през ден.

Закъснявате, ама яко

Не ми е ясно кой е измислил тази тъпотия, че мъжът винаги трябва да чака жената. Който и да е, не мисля хубави неща за него.

Долна лъжа е, че след 20 минути на дъжда Той ще е още по-прехласнат и заинтересован от вас. Не, ще се изнервил и поне 1024 пъти ще си е задал екзистенциалния въпрос „За к'во се занимавам сега с тая?!“.

Вместо за аристократичност, нарочните закъснения говорят за кофти организация на времето и, което май е по-фатално в случая, за пренебрежително отношение. Мъжът все пак душа носи и няма как да не му стане криво, когато неговите усилия първо да ви склони да излезете, а след това и да се приведе във вид като за това излизане не получават никакво внимание.

Ясно е, че не може винаги хората да си сверяват часовниците по вас, но все пак не боли да се опитвате да сте навреме. Поне този път.

Престаравате се с външния вид

Всичко в наши дни е маркетинг и реклама. Опитваме се да покажем не себе си, а най-доброто от себе си. Това работи за някоя свалка в бара или в дискотеката, но нещата са малко по-различни, ако ви предстои първа среща и нямате намерение да е последна.

Колкото и да ви е странно, много по-добро впечатление прави една жена, когато успява да е елегантна във всекидневния си вид, а не с ултра скъпа вечерна рокля и 110 кила грим. В крайна сметка, тоя от другата страна на масата се очаква, че ще ви приема такава, каквато сте, а не да е задължително да изглеждате като паднала от афиш на „Пайнер“, че да ви забележи.

Освен това, видимото престараване за първа среща говори за неувереност, а тя поражда въпроси, които не искате вашият кавалер да си задава.

Аз-аз-аз

Този тип поведение е сякаш рожба на модерната епоха. Твърде много дами решават, че не ги възприемат достатъчно сериозно и затова непрекъснато изтъкват какво могат, как могат, какво са направили, кого познават и т.н.

Хич няма да впечатлите вашия кавалер, ако му обяснявате как сте завършила медицина миналата година и вече работите на 10 места, членувате в 8 доброволчески организации, грижите се за куче инвалид, пускате се по маратони и сама си ремонтирате BMW-то. По-точно, ще го впечатлите, но не по начина, по който очаквате (а и той ще е забравил половината от вашите дейности още преди да е станал от масата).

Самоизтъкването е по-скоро белег на ниска самооценка, отколкото на желание да споделите своето величие с околния свят. Освен това, надали искате да сте женския вариант на мъжете, които на маса все се хвалят как са хванали е-е-е-ей такава риба (или от сорта истории на тема лов, риболов, секс, казарма, майсторско управление на МПС и т.н.).

Разбира се, важно е да покажете с какво смятате, че се отличавате от другите хора, но го правете интересно, разказвайте, обяснявайте. И гледайте така да ви вървят изреченията, че почти да няма „Аз“.

Настъпвате като изгладнял хищник

В женските списания все дават акъл на дамите да се държат като загорели моряци след далечно плаване в кръчма. Не го правете, ставате нелепи.

Неприкрити сексуални намеци, „случайни“ докосвания, погледи тип „Ела ми“, заигравки със сервитьора... Арсеналът е богат, но ефектът от него е най-често обратен на търсения.

Отново ще повторя, мъжете доста често разсъждават с половите си органи, но все пак не го правят непрекъснато. Съответно, вие може и много да се стараете да изглеждате като изкусителка, но в очите на кавалера ви е доста вероятно да изглеждате по-скоро като някой, който играе роля. От страх, комплекси, нежелание да се разкрие – всякакви хипотези ще му минат през главата.

А най-лошото е, че има и такива хора, които приемат настъпателното отношение като покана за напълно неангажиращ флирт. Ако вашият Ромео е такъв и иска сериозна връзка, като нищо ще ви отсвири без право на обжалване.

Обсебвате с въпроси

Да, най-вероятно на първата си среща не се познавате прекалено много. Вероятно той е споменал интересни неща, за които искате да разберете повече. Това обаче не значи до края на вечерта да знаете кръвната група на прабаба му.

Всеки обича да е обект на внимание, но има една трудно доловима граница, отвъд която първо идва досадата, а след това и най-директно притеснение. Ама къде си учил, ама по какво работиш сега, ама защо се премести от старата квартира – отговорите на тези въпроси може да са важни, но си дайте време. Иначе вероятно няма и да научите това, което ви трябва да знаете.

Особено проблемно е, ако човекът срещу вас е малко по-затворен или срамежлив. Една канонада от питания ще го притесни още повече и като нищо ще провали всякакви шансове за нещо повече. Оставяйте на човека въздух.

Когато питате, слушайте – не само за отговорите, но и за начина, по който се приемат въпросите. Ако разговорът се превърне в интервю, достойно за отдел „Човешки ресурси“, най-добре да смените тактиката. Обяснете защо питате каквото там искате да питате, разкажете някаква своя история, свързана с този въпрос... Подходете творчески.

Навлизате в „тежки“ теми

Това вече е малко въпрос и на характерите ви, но на първа среща е хубаво да действате с повече внимание по теми, които могат да предизвикат спор – политика, религия, спорт, социални въпроси. Изненадващо е колко бързо можеш да се скараш с почти непознат човек, ако той в прав текст ти заяви, че твоята позиция по някаква важна за теб тема е пълна глупост.

Отново казвам – говорете, но и слушайте. Изначално не е супер добра идея да стоварите изказване тип „Евангелистите са пълни сектанти“ или „Всички комунисти трябва да ги удари гръм“. Ако разговорът стигне до някоя „тежка“ тема, спокойно обяснете какво подкрепяте, а не срещу какво сте.

Изслушайте и другата гледна точка и, ако усещате, че има разминавания, опитайте да смените темата. Ако си струва да сте с този човек, ще говорите отново за това, но когато вече се познавате малко по-добре.

Разбира се, можете и да покажете, че сте балканска жена на място, да наречете кавалера си „Свиня!“, да го залеете с каквото имате в чаша на масата и да си тръгнете. Можете, ама не ви съветвам.

Разправяте се за плащането на сметката

Това е пипкава тема, но в нея е по-добре да проявите отстъпчивост. Ако мъжът настоява да плати сметката и не променя своята решителност след едно предложение да я разделите, по-добре го оставете да черпи.

Обратното също е вярно – ако той смята, че всеки трябва да плати това, което е консумирал, не е нужно да му натяквате, че не е кавалерско.
Личното ми мнение е, че първата среща не е момент за черпене от която и да е от двете страни, но по-лошото е, че една излишна разправия оставя горчив вкус и то точно в края на вечерта, когато вече няма време да се компенсира.

Най-добре се разполагайте според възможностите си, така че да имате готовност за реакция при всякакво развитие на нещата. При всяко положение, 20-30 лева не са достатъчно пари, че да си прецакате заради тях шанса с някой иначе интересен господин.

Говорите за Бившия или питате за Бившата

Е, това вече е гаф, който не може да се компенсира никога. Просто не става и даже в женските списания го пише. Повтаряйте след мен: „Никога – няма – да – разказвам – за – бившия – си – на – първа – среща!“. Благодаря.

Защо това е толкова тъпа идея? Всяко говорене за Бившия означава да сравнявате сегашната ситуация с миналата. Това за кавалера ви е като призив да влезе в чужди обувки, а за вас показва, че гледате излишно назад. При всяко положение никой не печели нищо.

Абсолютно същото е да го питате за бившата му приятелка. Щом е бивша, значи поне на тоя етап няма какво да знаете за нея. Когато се опознаете, може да се окаже полезно (особено ако е зарязал последните си три гаджета по един и същи начин). Сега обаче е клюкарско и е много вероятно да натиска с три пръста в незараснала рана.
***

Със сигурност това не е най-изчерпателната подборка на гафовете, с които можете да закопаете първа среща. Вероятно ви е направило впечатление, че със съвсем малки преработки същият текст може да се напише и за мъже, пък и за всякакви други сексуални идентичности. Това е така, защото в отношенията между двама души важното е едно – всеки от тях да бъде себе си и да открива в другия това, което търси за себе си.

Потресаващо клише, ама все пак е вярно.

Дано моя милост и допринеслият за текста екип от съветски учени да сме ви били полезни!

P.S. И не си говорете за бивши гаджета, сериозно.

От Филип Стефанов