Автор
Woman.bg

Една жена с трима съпрузи? Възможно е, нарича се полиандрия

Свикнали сме да чуваме за всякакви форми на семейни отношения, в това число и полигамни. Сами се досещате, че сред най-разпространения вид полигамно съжителство е многоженството, основаващо се на брак между един мъж и две или повече жени. Тук обаче думата ни няма да е за него, а за... огледалната му конфигурация – една жена и няколко мъже, известна под термина полиандрия.

В миналото тази форма била далеч по-разпространена в сравнение с настоящето. Полиандрията била разпространена още в Древна Гърция и е един от най-старите обичаи в Спарта, където много често всички братя от една фамилия са имали обща жена. Съществувала е и сред келтските обитатели на Великобритания. Спорно е обаче доколко е била свободна жената в тези съюзи, нейният статут е много различен в различните краища на света.

Някои автори приемат, че многомъжеството било резултат на абортите или убиването на новородени момичета, вследствие на което настъпвал дефицит на жени. През 19 век то е съществувало при алеутите и някои групи ескимоси. При последните дори имало обичай, според който стопанинът трябвало да „почерпи“ за нощта госта си с интимната компания на своята съпруга. Това било висша форма на гостоприемство от страна на ескимосите.

Да, колкото и нереално да ви звучи, и днес съществуват някои етнографски групи, в които полиандрията е съхранена, установена със закон, форма на съжителство между представители от двата пола. Нека да видим къде можем да я срещнем:


Тибет и Непал

В някои части на Непал и Тибет лесно може да се натъкнете на семейства, в които една жена е встъпила в брачен съюз с не един или двама, а с няколко мъже. И забележете, мъжете не са случайни, а... родни братя. Идеята е по този начин земята и имота на братята да остане обща собственост, без да се налага да се дели помежду им. Причината за това са тежките планински условия в районите на Непал, които често пъти изправят хората на прага на оцеляването. Обвързването с няколко мъже е и добра инвестиция за самата дама. Какво по-хубаво от това да разчиташ за грижите и материалното благополучие на семейството си не на един, а на трима или дори на повече съпрузи. Децата, които се раждат от тези бракове, се възприемат от майката и съпрузите й като абсолютно равнопоставени. Ако пък се чудите как стават разводите сред тези семейства, много лесно - ако някой от братята реши да се отдели от този начин на семеен живот, той апуска къщата и създава свое семейство на друго място. В такъв случай всички деца остават с останалите бащи в семейната ферма, дори да се знае кои са биологичните наследници на отиващия си съпруг. Полиандрията официално е забранена в Тибет след 1951 г., когато Китай завладява страната. С промяната на социалните модели в много области на Тибет полиандрията постепенно отмира, смятат социолозите. Вече е много трудно да се води статистика колко са хората в такъв съюз, но е факт, че все още този модел на семейни отношени все още съществува.


Южна Индия

Не е тайна, че в Индия от незапомнени времена съществувала зловещата практика новородените момиченца да биват убивани след раждането им или умишлено умъртвявани в зародишната им форма. Причина за това бил страхът сред бедните семейства от големите разноски по сватбата и зестрата, които трябвало да плащат в бъдеще. Тази жестокост довело до нарушаване на равновесието между половете и днес в много райони на Индия се среща значителен превес в броя на мъжете спрямо жените, провокиращ към полиандрия. Семействата продават момичетата си на мъже в райони, където недостигът на жени е най-голям. От своя страна родът на мъжа също има ползи от споделянето на една съпруга. В случай че другите му братя не се оженят, няма да се налага къщата и земите да се делят, а и всички те ще могат да се радват на една вече подсигурена обща жена.

Индийките, които трябва да живеят в подобни семейства обаче, често биват принуждавани да влизат в сексуални взаимоотношения с братята на съпруга си против волята им. В случай че се съпротивляват, братята ги бият. Има и такива с по-голям късмет, които попадат при мъже, отнасящи се с по-голямо уважение и разбиране към тях.


Северна Нигерия и Конго


За жалост статутът, с който се ползва жената в тази част на света, не е особено приятен. Станала веднъж съпруга, тя е длъжна да прави секс с всеки един от членовете на фамилията на мъжа й. Тя няма право на избор. Още с раждането животът на момичетата в Северна Нигерия и Конго вече е предопределен.