Воденето на успешни разговори е едно от най-важните умения в ежедневието ви. Независимо дали става въпрос за пряка комуникация с любим човек, родители, приятели, деца, колеги и началство, има определен набор от съвети за по-добра комуникация, които можете да следвате спокойно и уверени в бъдещия успех.

Гледайте хората в очите

Това е нещо, което може лесно да се научите да правите. В началото може да ви се стори трудно, особено ако сте по-срамежливи и неуверени, но бързо ще установите, че старанието в тази посока бързо ще ви се отплати. Контактът с очите със сигурност ще подобри общуването. Така човекът срещу вас ще има усещане, че го слушате наистина внимателно.

Дръжте телефона си в джоба / чантата

Когато говорите с хората, не ги пренебрегвайте, за да си гледате в телефона. Давайте им цялото си внимание. Изключително неуважително и обидно е да оставите смартфона си на масата и при всяко просветване на екрана и звукова индикация да поглеждате, независимо че сте реално ангажирани в разговор. Още по-добре е да си изключите звука.

Обръщайте се по име към събеседника си

"Здравей, Надя" винаги ще се хареса на Надя повече, отколкото само "Здравей". Когато се обръщате към хората с имената им, правите общуването по-специално и демонстрирате симпатия. Така те ще се чувстват по-комфортно във вашата компания, а ако става дума за професионална комуникация, със сигурност това ще повлияе благотворно на диалога и взаимоотношенията в бъдеще.

Шегувайте се

Усмихвайте се, разказвайте вицове (но не мръсни и гнусни). Забавните и позитивни хора винаги имат значително по-успешна комуникация с околните, отколкото хората без (или с лошо!) чувство за хумор.

Слушайте

Слушайте повече, отколкото говорите. Както се казва: "Имаме две уши и една уста неслучайно". Не прекъсвайте хората, старайте се да ги изслушате, а не да говорите само за себе си. Печелите бонус точки, ако използвате израза "Както ти / той / тя каза...", по този начин околните ще са сигурни, че ги слушате, внимавайки дори в най-дребните детайли, които са споменали.

Слушайте... и то активно

Просто да не прекъсвате другия не е достатъчно. Трябва да слушате активно, което изисква и отговор - изказвайте мнение, което да включва "Нали така?", "Както бяхме говорили преди..." или "Предлагам да...".

Четете още: 6 признака, че връзката ви е приключила