Автор
Антония Михайлова

Патрик Суейзи: Държа сърцето, душата и духа си отворени за чудесата

На днешния ден през 2009 г. смъртта го отне на 57 от близките му и от многобройните почитатели по света. Той е незабравимият Патрик Суейзи.

Зловещата диагноза за рак на панкреаса в напреднал стадий бе поставена на Суейзи през януари 2008 г., след като актьорът току-що бе започнал снимките за американската телевизионна поредица „Звярът“. Година и половина по-късно той си отиде. Напук на нетърпимите болки и лечение, с помощта на болкоуспокояващите и силния си дух, Суейзи не слезе от снимачната площадка до последния си дъх.


Животът на Суейзи вдъхновява във всеки един етап

Патрик е роден на 18 август 1952 г. в Хюстън, Тексас. Майка му – Патси Ивон Хелън, е известен хореограф и именно тя изиграва огромна роля за формирането на неговата личност и темперамент. Тя именно е човекът, който вдъхва у него любов към изкуството, към класическия балет, а впоследствие - и съвременния танц.


Патрик Суейзи, 10 г.

Тя е неговият първи учител и пътеводител в света на танцовото изкуство. А Патрик е повече от обещаващ ученик. Дори самият велик руски балетист Михаил Баришников е бил силно впечатлен от качествата и таланта на малкия Суейзи.


Патрик Суейзи по време на кариерата му като балетист

След сериозна травма, която получава по време на игра на футбол, Патрик е принуден завинаги да прекрати кариерата си на професионален танцьор. Това обаче нито за миг не се отразява пагубно върху неговия силен дух. Напротив – именно това е и поводът Патрик Суейзи да насочи поглед към постигането на една друга негова голяма мечта – Холивуд.

Краят на 70-те и началото на 80-те години на миналия век е периодът на неговите първи роли в киното. Дебютът му в музикалния филм „Скейттаун“ не му носи известност, но изявите му впоследствие започват да привличат вниманието на холивудската гилдия към него.


Патрик Суейзи в компанията на целия звезден тандем на „Аутсайдерите“

През 1983 г. Суейзи се снима във филма на Франсис Форд Копола „Аутсайдерите“, който дава мощен тласък не само на неговата кариера в киното, но и на такива имена като Том Круз, Мат Дилън, Мартин Шийн, Даян Лейн и др. Следват патриотичният „Червен изгрев“, хокейната драма „Млада кръв“ и нашумелият по цял свят сериал „Север и Юг“ . Все заглавия с голям успех.

През 1987 г. Патрик Суейзи влиза в ролята на Джони Касъл – горещият танцьор на чувствени движения в латино ритъма, във филма „Мръсни танци“ - музикалната кинолента, която изстрелва Суейзи на върха на славата.


Патрик Суейзи и Дженифър Грей в „Мръсни танци“

Три години по-късно филмът „Призрак“ му донася титлата „Най-сексапилният мъж на 1991“ в класацията на сп. „Пийпъл“.


Патрик Суейзи и Деми Мур в романтичната сцена от „Призрак“

Други знаменити заглавия, в които Патрик Суейзи оставя ярка и незаличима следа, са „Точка на пречупване“, „На Уонг Фу с благодарност“, „Пробуждане в Рено“ и др.


С Киану Рийвс в „Точка на пречупване“

На 18 август 1997 г. Патрик Суейзи е почетен със звезда на холивудската Алея на славата.


Патрик Суейзи редом до съпругата си Лайза пред своята звезда на Алеята на славата

В памет на любимия ни актьор нека да си спомним част от неговите вдъхновяващи и мъдри мисли за живота, смъртта и любовта:


„Ако през цялото време се водиш от страстта си към живота, никога няма да живееш.“

„Колкото по-дълъг е животът ти, толкова по-често се срещаш със смъртта.“

„Как запазваш положителното си отношение, когато според всички статистики вече си мъртъв? Просто отиваш на работа.“

„Държа сърцето, душата и духа си отворени за чудесата.“

„Обичам да си мисля, че съм заобиколен от армия ангели, които седят на раменете ми... заедно с моя баща.“

„Моята работа... е моето наследство.“

„Има нещо в танца... Нещо първично, което е заложено у всеки един от нас.“

„Когато като куче преследваш това, което обичаш, и продължаваш да се развиваш, талантът ти ще намери начин да се прояви.“

„Никога не съм бягал от предизвикателствата.“

„Победата за мен е да не се предаваш, да поемеш всяка топка, която съдбата хвърля към теб. И да продължиш.“

„Опитвам се да млъкна и да оставя ангелите да ми говорят и да казват какво трябва да направя.“

„Това, което прави една любовна сцена страстна, не е самият акт. Това е да се докоснеш и почувстваш нуждата, желанието, жаждата, грижата, лудостта...“

„Дали умирам? Дали съм се предал? Дали съм на смъртно легло? Ще кажа ли сбогом на хората? Никога! Продължавам да мечтая за бъдеще, в което живея дълго и без болка, извън сянката на рака.“

„Ако напусна тази земя, искам да знам, че я напускам, оставяйки нещо след себе си, нещо смислено и стойностно.“


Обичаме те, Патрик Суейзи, и ти благодарим за вълшебните вселени, с които озари и плени душите на милиони киномани по света!