Автор
Цвета Герчева

Стинг: Сива фланелка, стара китара и много любов

Сива фланелка, силни ръце с изскочили от годините вени и един магичен тембър... Стинг отново ни пренесе на друга планета с гласа си, който всеки, който е чул веднъж, не може никога да забрави.
А след вчерашния концерт на изпълнителя в „Арена Армеец“ вече е ясно - „жилото“ е на 65, но няма никакво намерение да се отказва.

„Малееее, що са лепи“ и „Ясо“, чуваха се възгласи в публиката - гърци, македонци и сърби бяха дошли за концерта на Стинг в София, а фен зоната пред сцената сякаш никога досега не е била толкова пълна.
Над 15 хиляди души присъстваха на паметния концерт на звездата, част от турнето му 57th & 9th, кръстено на последния му албум, издаден след повече от 10 години пауза.

Голямата изненада за феновете беше синът на Стинг - Джо Съмнър, който излезе на сцената точно в осем. „Ах, има същия тембър като баща си“, споделяха почитателите на певеца, който демонстрира изключителни възможности на сцената и изпя няколко страхотни соло парчета.


Джо Съмнър, синът на Стинг.

Стинг излезе пред публиката в девет. За повече от час и половина той успя да накара хиляди да запеят с него, да усетят емоцията, наречена СТИНГ и да почувстват енергията на хубавата музика, която идва от сърцето.
Парчета от първия му албум и вечни хитове, страхотен звук (който сякаш за първи път чуваме в „Арена Армеец“) и екип от уникални музиканти, които свирят на сцената с лекота и радост – да слушаш Стинг на живо е изживяване, което не бива да се пропуска.

И точно като един “Englishman in New York” Стинг показа класа и стил и подари на публиката два биса. И си тръгна с усмивка, изпратен от кънтящата от викове „Арена Армеец“.

Как е възможно синът на една фризьорка и един млекар да носи такава магия в себе си? След този концерт знам! Просто Стинг излиза на сцената, за да твори любов. И хората му отвръщат със същото. Това е.

Ето и малко хронология за посещенията на звездата у нас:

Всъщност, това е четвъртото посещение на звездата у нас.
Малцина знаят, че първата му визита се случва не в качеството му на световна звезда, а в качеството му на посланик на британската култура у нас. Посещението му е уредено от правителството на Нейно Величество Кралицата на Великобритания, а първото му шоу у нас е в зала 1 на НДК, в рамките на Седмицата на британската култура. Звездата показва невиждан у нас до този момент концертен стил: светлина и музика. Никаква пиротехника или мултимедия. Стинг е светлина и благородство.

Второто му посещение беше неочаквана отбивка от световното му турне и може да се каже, че това беше комплимент от него към българската му публика, която го посрещна първият път повече от възторжено. Стинг добави дата към световното си турне и от Истанбул кацна в Несебър. Директно след това се оказа на градския стадион в морското ни градче, за да започне своя сет с акустична версия на „Fragile", с която завърши своя концерт и снощи в зала „Армеец“.

Третият концерт на Стинг също беше на стадион, но в София – „Герена“. И отново със специален жест към нас, българите – участието на Софийска филхармония, като негов оркестър по време на представянето на неговия симфоничен проект.

Снощи в "Арена Армеец" Стинг, неговият любим китарист Доминик и техните синове – вече професионални музиканти – вокалист и китарист, представиха неочакван оригинален поглед към любимите ни парчета. Вече много „познавачи“ побързаха да напишат, че изпълненията на Стинг били като по учебник,“copy and paste”. Точно обратното! Именно това вдъхнови хората, които френетично аплодираха и следваха „диригента“ Стинг. Те оцениха какво майсторство, талант, ум и интелигентност всъщност са вложили Стинг и неговият екип в аранжирането точно на тази концертна програма.

Кулминацията на този подход беше прочутата “Roxanne”, преработена в малка симфония, с 4 теми, най-оригинaлната от които беше вплитането на друг световен хит: “Ain't No Sunshine (When She is Gone)”.
Тези възторжени и неподправено щастливи 18 хиляди зрители реагираха на всеки жест на Стинг и за първи път в неговите концерти у нас може да се каже, че Звездата имаше и своите български бек вокали – обичащата го БГ публика. Впечатлението след края на концерта бе, че наистина всички – музиканти и зрители, преминаха заедно през „Fields of Gold”(„Поля от злато“).