Малко неща в съвременния свят не подлежат на промяна – дори четирите сезона вече не са същите, като преди. Но сред онези величини, които остават константни, дори в смутни времена като днешните, е явлението, наречено „Мути“, „Мама Меркел“ или „Каси“ (по фамилното й име Каснер) – а именно Ангела Меркел.

За радост на поддръжниците си и за яд на евроскептиците и националистите, германският канцлер ще продължи да бъде начело на Германия, а съответно и на Европа.

Християндемократичният съюз (ХДС), оглавяван от нея, получи мнозинство на провелите се в неделя избори в Германия, с което стана ясно, че „желязната лейди на 21 век“ ще остане във властта още 4 години. Това ще е четвъртият мандат за жената с цветните сака, което само означава, че до 2021 година Германия – а и целият Европейски съюз - ще продължи развитието си по зададения вече курс.

Уникален политик и рекордьор по доверие

В случай че 63-годишната Меркел остане на власт до края на мандата, тя ще запише името си със златни букви в европейската история. Не само, че ще се превърне в първата жена-лидер на европейска държава, управлявала толкова дълго, но и ще е сред най-продължително ръководилите Германия канцлери – почти 17 години, с което ще задмине Конрад Аденауер (канцлер в продължение на 14 години) и Хелмут Кол (16 години).

Но онова, което защитниците на либералната демокрация подчертават като най-важно – тя ще ръководи най-голямата европейска икономика повече време от Адолф Хитлер, който управлява в течение на 12 години. А това символично би могло да бъде тълкувано като окончателно скъсване с травматичното немско минало.


Но как успява Меркел да бъде толкова силна?

Избирана нееднократно за най-влиятелна жена в света от издания като Forbes и неведнъж украсявала корицата на списание Time, включително и в ролята на „човек на годината“, Меркел неотклонно продължава да гради имиджа на политик, който просто „решава проблемите“, без грам суета, излишество или подозрения за нередности.

Дори политическите й опоненти не могат да кажат нещо лошо за нейното управление дотук – управление, по време на което Германия преживя най-големия икономически бум в новата си история. А спечелването на изборите в неделя затваря устата даже на онези, които яростно се противопоставиха на решението й да приеме над 1 млн. бежанци от Близкия изток.

Реплики, сякаш конструирани от немски инженери

Въпреки че не е най-добрият оратор, а уменията й да държи речи са приемани по-скоро за средни, Меркел притежава качеството да казва нещата с по едно изречение. За сметка на това изречението е толкова точно, ясно и добре премерено, сякаш е конструирано от гениален германски инженер.

Именно с едно изречение тя определи европейската политика след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември 2016-а и след удара, нанесен от Брекзит: „Не може да разчитаме на САЩ и Великобритания, затова трябва да започнем да се грижим сами за себе си“. Тези думи бяха разчетени като критика към доскорошните съюзници на ЕС, но всъщност просто маркират как ще се развива Европа през следващите години.

Защото едно е сигурно – Ангела Меркел не е от политиците, които се отмятат от думите си. Това рязко я отличава от 90% от световните лидери мъже, които често наблягат повече на моментното въздействие, отколкото на реалните действия. И за разлика от повечето от тях, тя избягва да обещава неизпълнимото. В същото време „желязната лейди на 21 век“ не се страхува и от поемането на отговорност, както и от налагането на реформи, когато е необходимо.

Женските качества на Меркел, които я задържат в голямата политика

Голям плюс на Меркел в мъжкия лидерски свят е нейната емоционална обраност. А съчетанието от кураж, самочувствие и умението да се преценява хладнокръвно ситуацията, правят от дребната германка силен лидер.

Но в практически несменяем ръководител я превръщат две чисто женски качества, които са рядко срещани в политиката. Първо – Меркел е достатъчно чувствителна, за да улавя критиките към управлението си, и в същото време е достатъчно гъвкава, за да реагира правилно на тези критики.

Със скромното си излъчване, с лишена от суета стойка, излъчваща лека притеснителност, лишена от каквато и да е женска екстравагантност, тя ежеминутно излъчва посланието, че политиката е сериозно занимание за хора с интелект, кураж и комбинативен мозък, а не игра на харизма.

И макар последното качество определено да й липсва, тя притежава онова, които липсва на други – харизматични иначе - политици мъже – а именно благонадеждност и предвидимост.

Последните две черти определено не се свързват с жените в масовото съзнание. Затова и фактът, че именно една дребна и старателна германска ги притежава – е предизвикателство към стереотипите за женската променливост и непостоянство. Така се оказва, че парадоксално донякъде, лидерът на една консервативна партия всъщност е сред най-силните рекламни лица на еманципацията по света.

„Мама Меркел“ дава прекрасен пример на жените по света, с който казва: „не е необходимо да се харесваш на всяка цена, ако си по-добър и по-компетентен в работата си от останалите“. И още: „За да си номер едно, трябва да останеш верен на себе си“. А това е валидно независимо дали си канцлер, бизнесдама, домакиня или майка.

Автор: Марина Стоименова