Легендарният основател на "Playboy " Хю Хефнър е починал в дома си, имението "Плейбой", съобщиха близките му.

Хю си е отишъл от този свят от естествена смърт на 91 години.

„Баща ми живя изключителен и въздействащ живот като медиен и културен пионер и водещ глас зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време в защита на свободата на словото, гражданските права и сексуалната свобода", казва Купър Хефнър, главен творчески директор и син на Хю, в изявление.

"Той дефинира начина на живот, който е в основата на марката Playboy, като една от най-разпознаваемите и трайни брандове в историята", допълни той.

Хю Хефнър създава списание "Playboy " преди повече от 60 години, като изданието запълва една неподозирана до тогава ниша. То съчетава в себе си еротични фотоси, сериозни аналитични текстове и интервюта. Хефнър създал иконичното издание с бюджет от 600 долара свои спестявания, като взел и 1000 долара назаем от майка си. Първият наистина успешен брой на списанието е с легендарната Мерилин Монро.

Списанието определено е сериозна част от сексуалната революция през 60-те и 70-те години, но през последното десетилетие силата му започна да намалява, заради множеството конкурентни издания и безплатното порно онлайн.

За кратко време, от средата на 2016 г. до началото на 2017 г. Хефнър се опита да възвърне славата му с нов подход - липсата на голота. Тази формула обаче не се оказа никак успешна и "Playboy " се върна към първоначалната си концепция.



В продължение на дългия си живот Хефнър се е женил три пъти, като в момента на смъртта му негова съпруга бе Кристъл Харис, с която сключи брак през 2012 г. Основателят на "Playboy " има 4 деца, трима синове - Купър, Дейвид и Марстън и една дъщеря Кристи.

Днес „Плейбой” се печата в над 30 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка.