Автор
Woman.bg

Полезни съвети за хранене на бебето с бутилка

Когато настъпи моментът вашето бебе да започне да поема храната от шише, най-вероятно ще възникнат много въпроси. Ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните.

Основният от тях е размерът на бебешкото шише. На пазара се предлагат различни модели и марки шишета за хранене на бебета. Уверете се, че размерът му отговаря на възрастта на кърмачето и прочетете подробно инструкциите за ползване.
През първата седмица бебето ще се нуждае от малки количества мляко - опитайте се да му предложите между 30 ml и 60 ml на хранене.
На около един месец, вашето бебе ще изисква между 90ml и 120ml при всяко хранене.
Между два и шест месеца бебето ви ще може да изпива между 120 ml и 180 ml на хранене.
След около шест месеца - между 180ml и 220ml.

Как мога да помогна на бебето ми да се храни от бутилка?

• Винаги дръжте бебето близо до вас и го гледайте в очите, докато го храните. Това му помага да се чувства сигурно и обичано.

• Опитайте се да поддържате бебето достатъчно изправено, като главата му почива в удобно, неутрално положение.

• Дръжте бутилката хоризонтално на пода, като я накланяте достатъчно, за да гарантирате, че бебето ви пие мляко, а не въздух, през биберона.

• Хранете бебето като му оставите малки паузи за почивка. В положение, когато бебето спира да суче, наклонете шишето, така че млякото да спре да тече.

• Потъркайте биберона на шишето между устните на бебето и когато то отвори устата си му помогнете да поеме правилно биберона.

• В бутилката може да видите мехурчета, докато бебето се храни. Разчупете смукането между езика и биберона от време на време, движейки биберона леко отстрани на устата. След това би трябвало да виждате мехурчета, върнати обратно в остатъка от мляко.

• Вашето бебе може да има нужда от кратка пауза по време на хранене; може дори да е необходимо да го оставите да се оригне

• С помощта на шишето за хранене вие лесно може да контролирате приема и да спрете хранено, съгласно графика на приемане на храна на бебето.

• Опитайте се да поддържате броя на хората, които хранят бебето, колкото е възможно по-малък.

• Вашето бебе винаги трябва да се държи и никога да не бъде оставено без надзор при хранене с бутилка.


Кога трябва да се премине от хранене с бутилка към чаша?

Най-добре е да започнете отбиването от хранене с шише след 12 месечна възраст, когато бебето е преминало вече към обща храна.

Хранене на бебето при пътуване

При пътуване на места, където водата от чешмата не е безопасна за пиене е необходимо тя да се вари най-малко до 70 ° преди употреба.