Автор
Антония Михайлова

Спасете Бигълите: За зловещите експерименти с най-милите кучета

Всяка година на 4 октомври природозащитници и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните.


Снимка: wickedmagazine.org

Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколози, състоял се във Флоренция. Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Този факт обаче не пречи на милиони хора по света, изповядващи различни религии и всевъзможни политически убеждения, да изразят своята загриженост, уважение и благодарност към всеки един представител на животинското царство за всичко онова, на което ни учи той – доброта, състрадателност и... човечност.

Организациите за защита на животните се възползват от празника и за да напомнят на света за бедстващото състояние на животинския свят, да насочат вниманието към онези видове, които бавно и постепенно изчезват от лицето на Земята, към всички онези беззащитни и добродушни създания, които стават жертва на безмилостните експерименти, провеждани в лабораториите по света.

По този повод днес насочваме поглед към един сериозен и наболял проблем, свързан с опитите на животните в медицината, и в частност на участието в тях на кучета от породата бигъл.


За ужас и срам на човешкия род се оказва, че в 21-и век още съществуват клетки, в които освен мишки за целите на науката и медицината се прибягва към услугите на... много други животински видове, в това число и на... кучета. Повече от 75 000 кучета, включително хиляди бездомни животни от приютите, са подлагани на жестоки мъчения всяка година в американските лаборатории в името на научния прогрес. Стотици хиляди кучета намират смъртта си в подобни експериментални работилници по целия свят.


Съвсем наскоро наяве излезе истината за зловещата практика на световни американски фирми да тестват своите продукти, химикали и т.н. върху... бигъли – ловджийска порода кучета. Създания, които могат да даряват, нас, хората, единствено с обич, преданост и доброта. Ето с какво обаче ние им се отплащаме...

Причината да се посегне на тези беззащитни животинки е, забележете, типичните за тях добродушен характер и незлобливост! Това е единствената порода, която колкото и болка да й причиняваш, било то чрез инжекции или токсикологични манипулации, колкото и да страда и скимти от болезненост, тя няма да отвърне с агресия...

При тези изследвания големи дози от дадено вещество (фармацевтичен, индустриален химикал, пестицид или битов продукт) са давани на животните, в резултат на което те бавно умират...


Целият живот на тези четириноги приятели на човека минава в тесни клетки, в страх, болка и отчаяние. Пространството между железните решетки стига толкова колкото кучетата да могат да стоят, да лежат и да се обръщат от едната страна на другата. Тези от тях, които се раждат в затворническите условия на страшните лаборатории, дори не виждат дневна светлина.

Като реакция на това безумие през 2010 г. в Лос Анджелис, САЩ, се създава сдружение с нестопанска цел Beagle Freedom (Свобода за бигълите). Проектът е посветен на спасяването на възможно най-голям брой бигъли от мрачните лаборатории на смъртта.


За да направят жестоките експерименти достояние на обществеността, създателите на проекта правят серия от кратки филмчета, вдигащи завесата на зловещата практика. В най-новия от тях се разказва за историята на група бигъли, наскоро спасени от организацията и намерили новия си дом при любящи хора.

В това трогателно клипче ще видите първите и плахи стъпки на бигъла Роки, който за първи път в живота си вдишва въздуха на свободата извън затвора на клетката си, за да намери щастието в топлите прегръдки на новите си стопани.

За да подкрепите проекта Beagle Freedom Project, следвайте стъпките във Facebook, Instagram, YouTube, Twitter и официалния сайт на организацията.

По най-последни данни повече от 1/3 от видовете бозайници на Земята са под реалната заплаха от изчезване! И виновни за това сме ние, хората. Така, за съжаление, човечеството продължава да губи и най-хубавото в себе си – единението си с природата...