Автор
Woman.bg

20 години от "Титаник" и пет недомислици от филма

Този месец се навършват 20 години от излизането на филма Титаник.

Това е вторият най-касов филм в историята на киното с приходи от 2,186 млрд. долара и е един от трите филма, печелили по 11 награди "Оскар", включително за режисура и най-добър филм.

Едва ли има човек, който да не е гледал блокбастъра и да не се е просълзявал пред екрана от любовта между Роуз и Джак.

Признаваме си, че и ние поплакахме, когато героят на Леонардо ди Каприо се жертва, за да спаси любимата си. Това обаче не означава, че сме слепи за недомислиците в сюжета.

За кои точно пропуски в сценария говорим може да видите в следващите редове:

* Началото на филма ни запознава с 101 годишната Роуз, която се връща повече от 80 години назад и ни разказва за своите преживявания на трагично потъналия кораб. Няма как да не обърнем внимание на два основни момента – дамата разказва в удивителни детайли събития от преди 8 десетилетия и то такива, на които нито тя е присъствала, нито Джак, който евентуално може да ѝ ги е разказал.



* По време на запомнящата се "нарисувай ме като една от твоите френски момичета" сцена, Роуз може огърлицата "Сърцето на океана".

Когато нейното възрастно аз си спомня този момент, тя разкрива, че това е единственият път, в който е носила скъпото бижу.

Някои по-наблюдателни зрители обаче бързо забелязаха, че тя слага огърлицата и когато Кал ѝ я подарява. Детайл, на който сценаристите и режисьорите не са обърнали внимание.



* Едва ли има зрител, който да не се е тресял от нерви пред екрана, задавайки си въпроса Защо, Роуз, защо?

Така и не стана ясно защо Роуз просто не качи Джак върху дървената врата – не добре логически обосновано решение, което несъмнено дразни.

* Почитателите на историята бързо забелязват, че във филма има доста хронологични несъответствия.

Титаник потъва на 15 април 1912 г., но на няколко момента във филма ни навеждат на мисълта, че сценаристите и режисьорите са забравили за този факт.

Роуз например цитира теория на Зигмунд Фройд, която не е известна до 1920 г.