Автор
Woman.bg

10 култови кинороли, които доведоха актьорите до психически срив

Ако обожавате или сте пристрастени до маниакалност към работата си, има голяма вероятност това да ви изиграе лоша шега или най-лошото – да ви доведе до лудост. Особено ако сте представител от актьорската гилдия. Не един или двама знаменити актьори се сблъскаха именно с този проблем, след като трябваше да се превъплътят в определени образи, всеки един от които оставил ярък отпечатък в историята на холивудското кино.

За да изглежда такава, каквато я познаваме, всяка една от ролите, които ви представяме по-долу, е изисквала изключителна отдаденост, емоционалност и професионализъм от страна на актьорите... До такава степен, че на финала ги е довела до... тотален психически срив.

Джони Деп, „Страх и омраза в Лас Вегас“ (1998 г.)


За да се превъплъти в образа на скандалния Хънтър Томпсън (автор на едноименния автобиографичен роман от 1971 г.) в кинолентата на Тери Гилиъм, Джони Деп е принуден да живее в продължение на няколко седмици при самия култов писател Томпсън, за да се докосне и слее напълно с неговия характер и начин на живот. Там актьорът е принуден да става в 8-9 часа вечерта и да си ляга в 5 следобед. Всъщност кой е Хънтър Томпсън? Един писател без правила и морал, луд мечтател, за когото само и единствено Джони Деп е актьорът, достоен да пресъздаде безпогрешно неговия образ. И се оказва прав. Героят на Джони Деп е хипи, попаднал под обсебващата власт на наркотиците. Той кръстосва пътищата с луксозно кабрио в компанията на още по-откачения си приятел – д-р Гонзо (в ролята Бенисино дел Торо), с крайна цел – Лас Вегас. Халюциогените и дрогата потапят двамата другари в един измамен и умопомрачителен свят, далеч от действителността. На финала на снимките Деп се е чувствал толкова зле, че не след дълго признава, че излизането от ролята му е коствала седмици на антидепресанти и посещения при психоаналитик.

Вера Фармига, „Заклинанието 2“ (2016 г.)


Страшните истории винаги оставят след себе си следи от ужас и страх, и "Заклинанието 2“ не е изключение. Вера Фармага два пъти получава "послание" от чужди сили. На първото от тях - 3 драскотини върху лаптопа - тя става свидетел, след като приема ролята на режисьора по телефона. Второто е отново драскотина - този път върху тялото. Белегът актрисата забелязва след края на снимките на филма, след като се прибира у дома. Дали това са истински предупреждения на духовете, или последици върху психиката на актрисата, остава загадка.

Боб Хоскинс, „Кой натопи Заека Роджър“ (1988 г.)


Ролята на частния детектив Еди Валиант е най-трудната сред поредицата култови превъплъщения на легендарния актьор. По време на снимките актьорът играе с въображаеми анимационни герои в продължение на цели 8 месеца. По-късно Боб признава, че карикатурите непрекъснато го преследвали и в реалния му живот, което в крайна сметка го отвело до кабинета на психиатъра.

Вал Килмър, “Дорс“ (1991 г.)


По време на снимките Килмър се запознава в най-дълбоки детайли с интересите и заниманията на Джим Морисън, изучава израженията на лицето му, движенията и маниите на рок иконата, прекарва цели дни, слушайки песните на легендарната група. След края на снимките актьорът признава, че се нуждаел от сериозна помощ отвън, за да изкорени упорито загнездилия се образ и характер на Джим Морисън от главата си.

Хийт Леджър, „Черният рицър“ (2008 г.)


Перфекционист до мозъка на костите си, Хийт Леджър се превръща в истинска жертва на своята роля. Сякаш обладан от духа на Джокера от "Черният рицар", актьорът започва да пише дневник от името на злодея, в чийто образ се превъплъщава до съвършенство. Мозъкът на Леджър потъва до такава степен в царството на измисления герой, че актьорът дори не може да се откъсне от него и в реалността, извън снимачната площадка. За да се успокои от напрегнатия образ в главата си, Хийт започва да приема успокоителни и сънотворни хапчета, а по-късно - и болкоуспокояващи. На 22 януари 2008 г., още преди снимките по филма да са приключили, Хийт Леджър е открит мъртъв в апартамента му на 421 Broome Street в Ню Йорк. В близост до тялото му са намерени сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. В резултат на проведената аутопсия се установява, че 28-годишният актьор е починал вследствие на „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства“. Заради убедителното си превъплъщение в ролята на Джокера Хийт Леджър посмъртно е награден с “Оскар”.

Ейдриън Броуди, „Пианистът“ (2002 г.)


Болезненото превъплъщение на Броуди в образа на полския пианист от еврейски произход - Владислав Шпилман, от времето на Втората световна война, се оказва истинско изпитание за психиката на актьора. Ейдриън се отказва от колата, апартамента и дори, за известно време, от роднините си, за да почувства напълно образа на своя герой. По време на снимките актьорът дори спира да се храни по собствена инициатива. Именно това го довежда до чувството на депресия и отчаяние, което толкова ясно се усеща във филма. Шест месеца са нужни на Ейдриън, за да се върне отново към нормалния ритъм на живот.

Шели Дювал, „Сиянието“ (1980 г.)


Кинокритиците са единодушни - „Сиянието“ е най-добрата адаптация по роман на Стивън Кинг. Блестящият Стенли Кубрик е известен с това, че съумява да изкара на повърхността най-доброто от своите актьори. Шели Дювал споделя по-късно, че Кубрик е изстискал от нея невероятно изпълнение, но описва преживяванията си от снимачната площадка като „непоносими“. Убедителното й превъплъщение във филма всъщност е низ от негативни преживявания. Снимките продължават 13 месеца, а сцената с бейзболната бухалка е отнела 127 дубъла. Актрисата разкрива още, че имало дни, в които е прекарвала по 12 часа на ден в неистов плач и крясъци пред камерата.

Линда Блеър, „Заклинателят“ (1973 г.)


Линда Блеър е само на 13 години, когато се появява пред публиката в ролята на обсебената от дявола Регън МакНийл. Ужасът по религиозна тема се превръща в истински шок за неподготвената публика, а младата Линда - най-вкусната жертва на журналистите. И така, във всяко интервю актрисата е бомбардирана с въпроси за Бога и дявола, небето и ада, на които тийнейджърката просто няма как да отговори. И така ден след ден. Дори и днес Блеър си спомня за този филм с отвращение.

Джанет Лий, „Психо“ (1960 г.)


Джанет Лий става жертва на един от най-знаменитите психо трилъри на всички времена - "Психо" на легендарния Алфред Хичкок. За емблематичната сцена в банята Лий признава, че е била истински ужасена и дори за известно време е спряла да си взима душ.

Ан Хатауей, “Клетниците” (2012 г.)


Убедителното превъплъщение на Хатауей в ролята на нещастната Фантин от филма "Клетниците" се превърна в най-сериозния експеримент в цялата кариера на актрисата до този момент. Роля, с която актрисата напълно заслужено бе удостоена с „Оскар“ за най-добра роля. Ан Хатауей трябваше да се сбогува не само с дългата си коса, но и с цели 10 кг само за 15-20 дни. Подобни жертви повлияха на психическото здраве на младата актриса и не след дълго тя призна, че се е нуждаела от седмици, за да се научи как да разграничава реалността от илюзиите.

Четете още: 10 актьори, които поискаха героите им да умрат