Автор
Цвета Герчева

Когато си купувам яке за пътешествия, залагам на Patagonia

Зимата вече сякаш идва, а навън все по-осезаемо ухае на сняг. Какво означава това ли? Само едно - време е за шопинг! Топли пуловери, комфортни полари и леки якета - студените месеци са времето, в което топлината отстъпва мястo на крoйката и широкият блузон ни става някак по-привлекателен от вталеното копринено сако.

И за да съм напълно сигурна, че тази зима ще бъде топла и комфортна за мен, минавам през любимия ми мултибранд магазин в Sofia Ring Mall - notosgalleries.

За щастие там откривам няколко истински съкровища от новата колекция на Patagonia. Запознах се с марката по време на едно свое пътуване из Европа преди години, по време на което се оказа, че нямам топло яке. Купих си едно на Patagonia, без да знам нищо за тях. Хареса ми името, защото винаги съм си мечтала да ида до тази област в Аржентина.

По-късно бях пленана и от историята на бранда. Patagonia води началото си от 1957г. Тогава нейният основател и всепризнат катерач Ивон Шунар започва да продава катерачна екипировка, а двадесет години по-късно, през 1973 г., той вече предлага богат набор от дрехи за аутдор спортове и избира за бранда си името Patagoniа (вероятно защото и той като мен е влюбен в тези магични планини на границата с Чили).

Освен функционалността и практичността на продуктите си, Patagonia търси и пътя към устойчиво развитие, социалната отговорност и поглежда навътре, към природата и онова, което човек взима от нея за своите нужди.

Страхотни иновативни материи, които са просто мечта за зимата и студеното време, както и дрехи, които издържат на интензивно носене по няколко сезона - брандът се гордее със своята насоченост да произвежда материи от рециклирани влакна. Вероятно затова и дрехите на Patagonia в notosgalleries изглеждат толкова свежи и сякаш казват "Вземи ме, ще си прекараме една страхотна зима заедно."

"Моята компания Patagonia е един експеримент. Тя влага всичките си сили да изпълни онези поръчения, които книгите, разказващи за страшния съд, предричат, че ако не бъдат сторени, планетата ни ще претърпи катастрофа, а цивилизацията ни – унищожение. Въпреки постигнатия от учените консенсус, че сме на ръба на природния колапс, нашето общество лениво гледа на разгръщащата се трагедия. Колективно сме парализирани от апатия, инерция и липса на въображение. Patagonia съществува, за да покаже начин на действие и нов стил на отговорен бизнес", казва създателят на бранда Ивон Шуинар.

И ако всеки от нас трябва да се замисли поне малко за това какво може да направи, за да запази природата по-чиста, Patagonia е бранд, който дава отговор на всичките ни въпроси на тема екосъобразност. И все пак - материите и дрехите на марката са легендарни с това, че планинарите и хората обичащи спорта ги носят от няколко поколения, а качеството им е все така непроменено.

И не на последно място – винаги, когато тръгвам към поредното си приключение, взимам със себе си едно любимо яке на Patagonia, което през последните почти 6 сезона не ме е предало в нито едно мое начинание.


Просто, когато отиваш на непознато място, трябва да имаш неща, на които разчиташ. Patagonia е сред тях.