Автор
Woman.bg

Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 74 години брак (Галерия)

Днес най-дълго управлявалият монарх в света към момента и нейният съпруг – принц Филип, отбелязват 74-годишнината от сватбата си. Това е поредният ѝ рекорд, след този, който владетелката на Обединеното кралство отбеляза през септември 2015 г., надминавайки постижението на своята прапрабаба кралица Виктория като най-продължително властвалия монарх в британската история.

На 20 ноември 1947 г., тогава все още принцеса, Елизабет встъпва в брак с харизматичния и обаятелен морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство в Лондон. Избраникът, който има гръцко, датско и германско кралско потекло, след женитбата получава титлите принц Филип и херцог на Единбург. Това е само две години след края на Втората световна война. Подобно на всички младоженци в онези трудни времена, и Елизабет била принудена да събира купони за сватбения си тоалет. На церемонията тя е облечена в рокля в цвят слонова кост и украсена с 10 000 морски перли, сътворена от Норман Хартнел.

Сватбената церемония на Елизабет и Филип е предавана на живо по радиото и е проследена от около 200 милиона слушатели.

5 години по-късно едва 25-годишната Елизабет се оказва единственият престолонаследник след внезапната кончина на баща ѝ крал Джордж VI, през 1952 г. Младата майка, която в онзи сюблимен момент вече се радва на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, след възкачването си на трона, ражда още две рожби - принцовете Андрю и Едуард.

И така 72 години по-късно, след като двамата влюбени си казват заветното „Да” на 20 ноември, 1947 г., 93-годишната кралица и 98-годишният принц Филип прибавят още две години след своята платинена сватба. За съжаление събитието е помрачено от влошеното здравословно състояние на херцога на Единбург.

През целия си дългогодишен съвместен живот Филип подкрепя безрезервно своята любима. Именно той е този, който ѝ съобщава пръв новината, че баща ѝ крал Джордж VI е починал и че тя вече е кралица. Той е човекът, който я подкрепя, съветва и помага във всеки един труден момент от живота ѝ. Именно той е и човекът, който се превръща в най-довереното лице на кралицата.

През 1997 г., когато двамата честват своята златна сватба, Нейно Величество споделя: "Той винаги и безрезервно е бил моя сила и опора през всичките тези години."

Любовта между двамата пламва още на първата им среща през далечната 1934 г. 13-годишната тогава Елизабет и 18-годишният младеж се запознават на сватбата на братовчедката на Филип, принцеса Марина Гръцка, и чичото на Елизабет, херцога на Кент. Елизабет моментално е привлечена от привлекателния гръцки принц.

Малко по-късно през същата година двамата отново се срещат по време на посещение на Елизабет, заедно с родителите ѝ, в Кралския военноморски колеж в Дартмут, където той е кадет. По-късно Маргарет - братовчедка и дългогодишна близка приятелка на Елизабет, ще сподели в своите мемоари следното: "Тя наистина беше влюбена в него от самото начало. За нея той беше всичко."

"Без принц Филип кралицата можеше да има труден и самотен живот. Той е нейна опора, нейна скала, от момента на възкачването ѝ на трона", пък пише биографката на кралското семейство Клодия Джоузеф.

Коронацията на Елизабет II, 2 юни 1953 г

Четете още: Елизабет II – 65 години на трона